Alle grote techbedrijven zetten vol in op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Maar dat is niet waar ze op dit moment het geld mee verdienen, blijkt uit de kwartaalcijfers van Microsoft, Google-moederbedrijf Alphabet en Facebook-moederbedrijf Meta.

Microsoft en Google halen steeds meer omzet uit hun clouddiensten. Dat komt doordat we foto's en bestanden steeds vaker online bewaren bij clouddiensten als OneDrive  en Google Drive.

Ook bedrijven gebruiken steeds vaker clouddiensten. Naast bestanden verplaatsen ze ook hun software en soms zelfs complete werkomgeving naar de cloud.

Daardoor zijn cloudomgevingen een miljardenbusiness geworden voor grote techbedrijven. Microsoft verdiende er in de eerste drie maanden van dit jaar omgerekend bijna 25 miljard euro mee en is daarmee nu al de belangrijkste inkomstenbron. De clouddiensten zijn verantwoordelijk voor ruim 43 procent van de totale omzet van het bedrijf: 57,6 miljard euro.

Bij Google is zijn zoekmachine nog steeds de grootste inkomstengenerator. De zoekgigant boekte in de afgelopen drie maanden een omzet van ruim 75 miljard euro. De helft daarvan komt uit zijn zoekmachine. Maar de clouddivisie wordt ook voor Google steeds belangrijker. De zoekgigant haalt al bijna 12 procent van zijn omzet uit clouddiensten. Die omzet groeide in het afgelopen jaar met ruim 28 procent, het hoogste groeipercentage van alle Google-divisies.

Naast Google en Microsoft is ook Amazon een grote cloudaanbieder. Dat bedrijf komt volgende week met zijn kwartaalcijfers.

Alles bij de bron; NU