Bij de Amerikaanse firma Adobe zijn ze behoorlijk naïef: de grootste leverancier van ebookbeveiliging ter wereld denkt het mega-afluisterschandaal van eerder deze maand de kop in te drukken door voortaan de informatie die het van uw computer haalt versleuteld te verzenden. Dan kan dus helemaal niemand het meer controleren.

Adobe raakte in wereldwijde opspraak omdat het via de nieuwste versie van zijn ebook-software allerlei informatie naar het hoofdkantoor in Amerika bleek te sturen: niet alleen over de met DRM-beveiligde boeken, maar ook over andere ebooks en misschien wel over de inhoud van de hele harde schijf van een gebruiker. Dat gebeurde bovendien onversleuteld zodat handige jongens (en daar zijn er veel van op het internet) gewoon konden meelezen. Een absurde vorm van privacyschending dus.

Ook voor Nederlandse digitale lezers was die onthulling van groot belang. De meeste bibliotheken gebruiken DRM-beveiliging op de boeken die zij uitlenen en een Adobe-account is vereist...

...Tot die tijd weet eigenlijk niemand wat Adobe precies verzamelt en dat is eigenlijk een nog onaangenamere wetenschap dan voorheen. Moeten wij Adobe nu wel of niet vermijden. Wij kiezen voorlopig voor het eerste.

Nu is het een volstrekte illusie om te denken dat er nog restjes privacy in onze huiskamers zijn overgebleven. Wie bijvoorbeeld Netflix kijkt wordt onderworpen aan een bijna absurd diepe analyse van zijn kijkgedrag. Niet alleen wanneer u kijkt en wat, maar ook hoe vaak u pauzeert en weer van het toilet terugkomt. Dat bedrijf is er zelfs volstrekt open over: het gebruikt die gegevens om de respons op nieuwe series te meten en wie weet voor wat nog meer.

Alles bij de bron; HPdeTijd


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!