Het Duitse ministerie voor Digitalisering en Transport heeft een wetsvoorstel geïntroduceerd dat end-to-end encryptie voor chatdiensten, cloudaanbieders en e-mailproviders in de toekomst verplicht. Het 'recht op encryptie' voorstel is een aanvulling op de Telekommunikation-Telemedien-Datenschutz-Gesetzes (TTDSG) en geldt voor communicatiediensten zoals WhatsApp en Signal, maar ook voor e-maildiensten en cloudproviders waar gebruikers data kunnen opslaan (pdf).

Gebruikers moeten straks 'waar het technisch mogelijk is' end-to-end encryptie kunnen gebruiken. "Hoewel end-to-end encryptie nu de industriestandaard is, maken individuele chatdiensten geen gebruik van end-to-end encryptie of gebruiken het alleen voor bepaalde functies, wat niet door technische beperkingen is te rechtvaardigen." Het gaat dan bijvoorbeeld om Telegram dat geen end-to-end encryptie voor groepschats biedt.

Advocaat Dennis-Kenji Kipker van de Universiteit van Bremen merkt op dat het voorstel vooral gaat over technische maatregelen die gebruikers zelf moeten uitvoeren. Versleutelde e-maildienst Tuta is blij met het wetsvoorstel.

Netzpolitik.org meldt dat nog onduidelijk is of het wetsvoorstel daadwerkelijk een wet wordt en denkt dat de Duitse minister van Binnenlandse Zaken roet in het eten kan gooien. Zij pleitte eerder nog voor een verbod van Telegram.

Alles bij de bron; Security