De Fiod, de opsporingsdienst van de Nederlandse Belastingdienst, wil de bevoegdheid krijgen om zelf nep-zendmasten in te zetten bij onderzoeken aldus blijkt uit een consultatie voor nieuwe maatregel om de bevoegdheid te regelen. Het gaat om een aanpassing van een al bestaande regel. Nu kan de Fiod alleen gebruik maken van zogenoemde imsi-catchers via de Nationale Politie.

De wijziging houdt in dat een officier van justitie geen toestemming hoeft te geven als de Fiod de imsi-catcher inzet, terwijl de Nationale Politie die toestemming wel moet vragen. De inlichtingendiensten AIVD en MIVD mogen de imsi-catcher zelfstandig inzetten en de Fiod wil dat nu dus ook.

Dat het een consultatie is, betekent dat de maatregel nog geen kracht van wet heeft, maar de regering kan zulke maatregelen invoeren zonder goedkeuring van de Tweede en Eerste Kamer. Bezwaar indienen kan tot half september. 

Minister Henk Kamp van Economische Zaken vermeldt in de toelichting dat het 'wenselijk' is dat de Fiod zelf kan werken met imsi-catchers, maar zegt niet dat het noodzakelijk is, iets dat bij veel toelichtingen bij het toevoegen van opsporingsmiddelen wel ter sprake komt. Met de imsi-catchers wil de Fiod mobieltjes van mensen die de opsporingsdienst verdenkt van bijvoorbeeld goederenfraude gerichter kunnen afluisteren. Kamp verwacht niet dat de privacy van Nederlanders in het geding komt.

Vorig jaar sprak de Hoge Raad haar zegen uit over het gebruik van de IMSI-catcher en de stealth sms, mits alleen gebruikt om (de mobiel van) een verdachte te lokaliseren. Hoe vaak deze apparatuur ook wordt ingezet om gesprekken en IP-verkeer te onderscheppen is niet bekend.

Alles bij de bronnen; Tweakers & WebWereld

Update 1;

... De FIOD heeft alvast eigen imsi­catchers aangeschaft, zegt een woordvoerder. Alleen de bevoegdheid moet nog geregeld worden. Wel opvallend is dat de FIOD wat Kamp betreft nog gemakkelijker mag besluiten de imsi­catcher te gebruiken dan de politie. Die moet namelijk eerst toestemming vragen aan een officier van justitie. De FIOD zou het apparaat, net als AIVD en MIVD, op eigen initiatief mogen gaan inzetten.

Updatebron; NRC [digiAbo]

 

Update 2;

Android gebruikers kunnen de app Android IMSI-Catcher Detector downloaden en gebruiken om inzicht te krijgen of hun verbindingen via de 'normale' kanalen verloopt of dat er een IMSI-catcher in de buurt zit.

IMSI-Catcher

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha