In door Edward Snowden gelekte documenten staat dat de NSA mobiele netwerken afspeurde op veiligheidslekken die de Amerikaanse inlichtingendienst dan kon uitbuiten voor afluisterpraktijken. De NSA zou in Nederland toegang hebben gehad tot 35 procent van de telecomnetwerken...

...De documenten onthullen tevens een controversiële tactiek van de NSA. De dienst zou in het geheim beveiligingslekken aanbrengen in communicatiesystemen zodat daar later een tap in kan worden aangebracht. Maar ook hackers die niets met de NSA van doen hebben zouden hiervan gebruik kunnen maken.

De geheime operatie had als codenaam AURORAGOLD en speurde de inhoud van berichten af die vanaf ruim 1.200 accounts werden verstuurd die verbonden waren aan grote mobiele providers. Op die manier bleef de NSA op de hoogte van vertrouwelijke informatie waardoor telefoonnetwerken konden worden gehackt. AURORAGOLD had in 2012 taps lopen in 70 procent van alle mobiele netwerken wereldwijd. Een “top secret” kaart toont aan dat de NSA in vrijwel elk land op elk continent een ingang had op mobiele netwerken.

Alles bij de bron; NRC

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha