De inlichtingendienst AIVD hoeft niet openbaar te maken hoe vaak zij per jaar communicatie aftapt. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak die was aangespannen door het tv-programma KRO's Reporter.

Het kabinet wilde ook na herhaaldelijk aandringen niet openbaar maken hoeveel taps de AIVD jaarlijks plaatst, waarop een journalist van de KRO naar de rechter stapte. Volgens hem valt uit de aantallen niets af te leiden over de werkwijze van de geheime dienst, zoals minister Plasterk van Binnenlandse Zaken beweerde. Daarbij verwees de journalist naar de CTIVD, die tot de conclusie kwam dat transparantie op dit punt geen schade voor de nationale veiligheid zou opleveren. Ook wees de journalist op de praktijk in buurlanden België en Duitsland, waar tapstatistieken wel openbaar worden gemaakt.

De rechtbank van Den Haag wees de eis echter af. Volgens de rechtbank kunnen de aantallen in combinatie met andere openbare informatie wel schade opleveren aan het functioneren van de AIVD.

De rechtbank stelt wel dat er "een ontwikkeling gaande is" waardoor de AIVD in de toekomst mogelijk anders met transparantieverzoeken zal omgaan. Toch is de dienst daartoe niet verplicht, zeker aangezien er parlementaire controle is door het delen van gegevens met de Commissie Stiekem.

Alles bij de bronnen; Tweakers, NUAutomGids


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!