45PNBANNER22
Gefaciliteerd door Burgerrechtenvereniging Vrijbit

Wifi houdt bezoeker Eindhovense binnenstad in de gaten

Handig, effe op het gratis wifi in de binnenstad om iets op te zoeken. Maar het netwerk is ook een Big Brother die smartphone-gebruikers in de gaten te houdt. Vooropgesteld: de grootste inbreuk op de privacy van elke internet- of gsm-gebruiker vindt gewoon thuis plaats, mét toestemming. Bijvoorbeeld als we akkoord gaan met het weggeven van persoonsgegevens bij het downloaden van weer zo'n interessante app.

Maar ook buiten op straat wordt de handel en wandel van een gemiddelde inwoner of bezoeker van een stad als Eindhoven of Helmond steeds meer in de gaten gehouden: door bewakingscamera's, parkeerautomaten waar je je kenteken in moet vullen of door lantaarnpalen die aangaan als er volk in de buurt is. Waar komt al deze informatie terecht? Wethouder Depla van Eindhoven pleit voor nieuwe regels.

...dit fenomeen blijft nog altijd groeien. Nieuw is dat gebruikers van een mobieltje digitaal in de smiezen worden gehouden, via tientallen wifi-netwerken van gemeente, winkelcentra of individuele zaken. Wifi is niet alleen handig om gratis te internetten in de stad, het kan ook ingezet worden voor wifi-tracking: zelfs zonder dat je inlogt, registreert het netwerk wie er in zijn omgeving komt. Zo kan worden vastgesteld wie er waar precies hoe lang heeft gewinkeld. De gegevens van de eigenaar van de gsm kunnen vervolgens gebruikt worden, bijvoorbeeld om advertenties te versturen.

Stadsmarketingorganisatie Eindhoven247 koopt nu nog telefoongegevens van Vodafone. Maar Eindhoven247 wil ook van wifi-tracking gebruik gaan maken. Ponjee hoopt over enkele maanden de 41 wifihotspots en de wifi-zenders van de 25 Citybeacons in de binnenstad in te kunnen zetten om data over het winkelend publiek te vergaren. 

De Citybeacons in de stad krijgen wellicht ook een taak bij het meten van de luchtverontreiniging en bij camerabewaking, vertelt Ponjee. Op Stratumseind staat de eerste geavanceerde camera, vier andere exemplaren worden er ook mee uitgerust. Als de test slaagt, kunnen alle stadsbakens ermee uitgerust worden. Dan weten we weer wat meer over de bezoekers van de binnenstad.

Alles bij de bron; EindhovensDagblad