45PNBANNER22
Gefaciliteerd door Burgerrechtenvereniging Vrijbit

Webtracker kan gebruikers over meerdere browsers volgen

Onderzoekers hebben een zeer efficiënte webtracker ontwikkeld die in staat is om gebruikers over meerdere browsers op hetzelfde systeem met grote nauwkeurigheid te volgen. Hiervoor worden naar eigenschappen van het besturingssysteem en de hardware gekeken, zoals processor en videokaart. De aanpak van de onderzoekers maakt het mogelijk om 99,24 procent van de gebruikers te identificeren, tegenover 90,84 procent voor een webtracker die op een enkele browser is gericht en van dezelfde dataset gebruikmaakt.

Voor hun aanpak maken de onderzoekers gebruik van eigenschappen van het besturingssysteem en hardware. Veel van deze eigenschpapen, zoals bijvoorbeeld de processor, videokaart of geinstalleerde scripts, zijn via JavaScript voor de browser benaderbaar. De webtracker laat de browser vervolgens bepaalde taken uitvoeren waarbij JavaScript de hardware of scripts van het systeem aanroept. Het resultaat maakt het mogelijk om gebruikers over meerdere browsers te volgen, omdat het systeem en de hardware nog steeds hetzelfde zijn.

Als mogelijke oplossing voor dergelijke webtrackers bespreken de onderzoekers het gebruik van een virtual machine waarbij de browseruitvoer altijd hetzelfde is, ongeacht het onderliggende systeem. Het onderzoek "(Cross-)Browser Fingerprinting via OS and Hardware Level Features" (pdf) wordt eind februari tijdens het Network and Distributed System Security Symposium (NDSS) in San Diego besproken.

Alles bij de bron; Security