De National Security Agency (NSA) houdt er een legertje 'crawlers' op na, kleine programma's die op eigen houtje internet afstruinen op zoek naar informatie.

Dit meldt CNet op basis van documenten van Edward Snowden. De robots opereren onder de verzamelnaam ICREACH. ICREACH verzamelt zo'n beetje alles wat los en vast zit. In de bestanden zitten e-mails, faxberichten, inhoud van chatsessies en metadata van mobiele telefoons, zoals de locatie van waaraf is gebeld.

ICREACH wordt gebruikt om 850 miljoen bestanden te delen met Amerikaanse instanties als de FBI en DEA. Hierdoor kunnen deze instanties in een handomdraai gaan spitten in de mailtjes, telefoongesprekken en chatberichten van individuele personen. De ICREACH zoekmachine is er speciaal op gericht om de gegevens van buitenlandse mensen gemakkelijker toegankelijk te maken voor externe partijen. Onlangs werd er een soortgelijk programma voor Amerikaanse burgers ontdekt, dat dus los staat van deze nieuwe, gigantische databank. 

The Intercept schreef een interessante longread over ICREACH. De conclusie is vooral dat de NSA wederom meer invloed heeft dan wij eerst misschien dachten.

Alles bij de bronnen; HLN, AutomGids & Intercept

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha