De Belgische regering wil het voorstel voor de invoering van chatcontrole 'finetunen' zodat het voor alle EU-lidstaten acceptabel wordt, zo laat een woordvoerder weten.

Deze week zou er worden gestemd over een voorstel van EU-voorzitter België over chatcontrole, waarbij chatberichten van burgers worden gecontroleerd. In de laatste paar uur voor de bijeenkomst werd duidelijk dat er geen gekwalificeerde meerderheid voor het voorstel was. Daarop werd het onderwerp van de agenda gehaald. "Als slechts één land van mening verandert hebben we een gekwalificeerde meerderheid en een mandaat voor de Raad".

Na 1 juli is aan de nieuwe EU-voorzitter, Hongarije, om het binnen de Raad te bespreken. "Voor zover wij begrijpen willen ze graag verder met het onderwerp. De Commissie wil ook en het Parlement wacht op ons, dus moeten we wel", aldus de woordvoerder.

Proton-oprichter Andy Yen waarschuwt dat tegenstanders van chatcontrole niet op hun lauweren kunnen rusten. "Anti-encryptievoorstellen zijn eerder verslagen, om vervolgens opnieuw verpakt en teruggebracht te worden in de politieke arena, keer op keer. Het is essentieel dat privacyverdedigers waakzaam blijven en niet in de misleiding en window-dressing trappen wanneer de volgende aanval op encryptie plaatsvindt."

Alles bij de bron; Security