Volgens Europese wetgeving is het illegaal dat websites zonder toestemming scripts draaien op apparaten van gebruikers om te achterhalen of bezoekers gebruik maken van adblockers. Dat heeft de Europese Commissie zelf gesteld. Ook heeft de Commissie duidelijk gemaakt dat server-side-scripts een vorm zijn van informatie ophalen is en dus onderdeel is van hetzelfde probleem.

In artikel 5.3 van de zogenaamde ePrivacy Directive staat dat 'het gebruik van elektronische communicatienetwerken om informatie bij de apparatuur van gebruikers op te halen of op te slaan alleen toegestaan is wanneer heldere en volledige voorlichting hierover en een vraag om toestemming hiervoor heeft plaatsgevonden'. De cookiewet is een voorbeeld hiervan.

Privacyvoorverchter Alexander Hanff vermoedde dat adblockerdetectie illegaal was en vroeg de Europese Commissie om een uitspraak. Hanff zegt met de ondersteuning van de formele mening van de Europese Commissie van plan te zijn om aanklachten tegen meerdere EU-lidstaten in te dienen. Ook wil hij in de komende week een website opzetten waar een lijst bijgehouden wordt met alle websites en uitgevers die zich niet aan deze regelgeving houden. 

Alles bij de bron; Tweakers


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha