Verschillende commissies in het Europees Parlement hebben gestemd voor een Europees verbod op anonieme commerciële contante betalingen vanaf 3.000 euro. Daarnaast worden ook zakelijke transacties vanaf 10.000 euro verboden, alsmede anonieme cryptotransacties naar gehoste wallets.

Volgens de commissies zijn de maatregelen nodig om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan (pdf).

"Deze EU-oorlog tegen contant geld zal vervelende gevolgen hebben!", waarschuwt Patrick Breyer, Europarlementariër voor de Piratenpartij. "Samenlevingen over de hele wereld hebben duizenden jaren geleefd met privacybeschermend contant geld. Met de sluipende afschaffing van cash bestaat er een risico van negatieve rentetarieven en het risico dat banken op elk moment de geldvoorziening kunnen afsluiten. De afhankelijkheid van banken neemt in een alarmerend tempo toe. Deze financiële ontzegging van rechten moet worden gestopt."

De Europarlementariër wijst naar onderzoek waaruit blijkt dat nog steeds zeer veel mensen contante betalingen van meer dan tienduizend euro doen, bijvoorbeeld als ze een auto aanschaffen.

Daarnaast zou het verbod op grote cashbetalingen een minimaal effect op het verminderen van misdaad hebben. Breyer vreest dan ook een aantasting van de financiële vrijheid van Europese burgers. Het voorstel moet nog door het Europees Parlement en de Raad worden aangenomen.

Alles bij de bron; Security