Het is voor criminelen heel eenvoudig om misbruik te maken van de nieuwe betaalpassen waarmee consumenten contactloos kunnen afrekenen aan de kassa. Anders dan gedacht is het mogelijk om zo ongemerkt heel veel geld te jatten, dat blijkt na een test met een mobiele pinautomaat door de Consumentenbond. Volgens de bond is het eenvoudig om een mobiel betaalapparaat aan te vragen en hier misbruik van te maken.

Banken zeiden dat er maatregelen waren genomen om te voorkomen dat er via een contactloze transactie grote bedragen van iemands rekening kunnen worden gehaald. Maar dat systeem blijkt nu niet waterdicht, criminelen die iemands pincode ergens hebben afgekeken, hoeven alleen maar met een speciaal draagbaar pinapparaatje vlak langs iemand te lopen in de winkelstraat. Vervolgens toetsen ze de code in op hun eigen apparaat en de consument is in één keer honderden euro's armer.

Consumentenbond video

Ook bij passen die in broekzakken, jaszakken en tassen zitten, blijkt zakkenrollen geen probleem. Zelfs dwars door een stevige damestas is het mogelijk om met het apparaatje geld van een rekening te halen. Consumenten kunnen zich beschermen via een speciaal hoesje, door contactloos betalen uit te schakelen of een betaalpas zonder deze functie bij de bank aan te vragen.

Alles bij de bronnen;  AutomGids & Security


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha