De gemeente Alphen heeft zich de woede van de SP op de hals gehaald door alleenstaande inwoners met een uitkering te controleren op waterverbruik. Alphen gaat bij de waterleverancier opvragen hoe hoog het waterverbruik van deze Alphenaren is. De mensen die tot deze doelgroep behoren krijgen binnenkort een brief van de gemeente waarin staat dat zij verplicht zijn om hieraan mee te werken.

De menselijke maat ontbreek volledig, volgens SP-raadslid Harre van der Nat: “Eigenlijk betekent het als je zo'n brief ontvangt, dat je een potentiële fraudeur bent. Je wordt als verdachte beschouwd door je eigen lokale overheid. Dat zal voor vele alleenstaande uitkeringsgerechtigden heel erg slecht voelen.”

De controle is uitvoerbaar, maar welke conclusies gaat de gemeente er aan verbinden? Sommige mensen hebben een tuin en dus meer watergebruik dan mensen met een balkon of geen van beiden. Daarnaast zijn er mensen die vanwege andere redenen veel water gebruiken. Harre van der Nat: “Ik heb contact met iemand die ernstige reumatische rugklachten heeft. Die kreeg van de huisarts het advies om drie keer per dag langdurig een warme douche te nemen. Moeten we zulke mensen op een verdachtenbankje zetten?” Kortom redenen genoeg om dit onzalige initiatief direct af te breken.

Alles bij de bron; SP [via LeidschDagblad & NUjij]


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha