Mensen die op Marktplaats handelen, moeten niet gek opkijken als de Belastingdienst precies op de hoogte is van hun activiteiten. Gegevens die de fiscus kan krijgen zijn gebruikersnaam, wachtwoord, mailadres, IP-adres, bank- en telefoonnummer en het adres. Ook alle advertenties die een gebruiker over de afgelopen vier jaar heeft geplaatst zijn opvraagbaar.

Uit het document blijkt verder dat de Belastingdienst in principe alleen een bankrekeningnummer mag opvragen als de identiteit van een adverteerder niet duidelijk is. De Belastingdienst kan echter ook om deze informatie vragen als de dienst zelf heeft bepaald in het belang van een onderzoek de desbetreffende Marktplaats-gebruiker nog niet te willen benaderen. Dit is ook toegestaan als de fiscus de door een belastingplichtige aangedragen informatie niet vertrouwt.

De Belastingdienst heeft steeds meer belangstelling voor websites waarop veel gebruikersgegevens zijn opgeslagen. Zo speelde in augustus de zaak rondom SMS Parking, dat weigerde om klantgegevens aan de fiscus te verstrekken. De rechter dwong het bedrijf echter om dit alsnog te doen. De Belastingdienst zegt de gegevens nodig te hebben om fraude tegen te gaan en om aangiftes te kunnen controleren.

Alles bij de bronnen; BeveiligingsNieuws & Tweakers


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!