De politie is verantwoordelijk voor de referentiebestanden waar bij automatische kentekencontroles gebruik van wordt gemaakt, zo stelt de Nationale ombudsman. De ombudsman deed onderzoek na een klacht van een man die veertien maal ten onrechte bij een kentekencontrole was staande gehouden.

De man werd ervan verdacht met een ongeldig rijbewijs te rijden, maar dit stond onjuist in het systeem. Nadat hij verschillende malen met zijn auto onterecht aan de kant werd gezet, is de man naar het politiebureau gegaan. Volgens de politie lag de fout bij de rijbewijsregistratie, de man werd doorverwezen naar de RDW, het CBR en de gemeente. Alle instanties zeggen dat de fout niet bij hen lag en de man diende een klacht in bij de ombudsman. 

Tijdens het onderzoek (pdf) bleek dat de politie een lijst van het CBR gebruikte waarop aangegeven was dat het rijbewijs van de man ongeldig was. Aan de gegevens van de man werd het kenteken van zijn personenauto gekoppeld en dat kenteken werd in het referentiebestand opgenomen. De man had echter wel een geldig rijbewijs voor een personenauto. 

De Nationale ombudsman concludeert dat de Nationale politie verantwoordelijk is voor het bestand. "De burger mag van de politie verwachten dat de politie zorgvuldig beoordeelt welke gegevens in het bestand worden opgenomen en dat zij actie onderneemt als er onjuiste gegevens in het bestand zitten", aldus de ombudsman. Als er toch onverhoopt onjuiste gegevens in het bestand terecht komen, is het aan de politie om deze gegevens te verwijderen of te corrigeren. 

Alles bij de bron; Security