45PNBANNER22
Gefaciliteerd door Burgerrechtenvereniging Vrijbit

Gevalletje glijdende schaal; Scanauto's helpen voortaan ook bij opsporen van 'op de stoep' parkeerders

De A'damse wethouder Litjens (Verkeer) wil de veertien gemeentelijke camerawagens kunnen inzetten bij auto's die op de stoep zijn geparkeerd. De gegevens over die auto's worden dan doorgegeven aan toezichthouders die daarna een bekeuring kunnen uitschrijven. Daaraan kleven echter nog enkele juridische haken en ogen, aldus de woordvoerder.

Nu zijn scanauto's van de gemeente alleen op zoek naar auto's waarvoor geen parkeergeld is betaald. Jaarlijks maken de camerawagens bijna veertig miljoen scans van kentekens. In de enorme berg aan scans bevinden zich ook veel voertuigen waar op een andere manier iets mis mee is, aldus een woordvoerder van de gemeente. Het zou daarbij gaan om auto's die zich volgens het nationale kentekenregister niet op de openbare weg mogen bevinden.

Litjens start per 1 januari een samenwerking met de politie en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) om deze auto's ook te kunnen herkennen. De privacy is gewaarborgd, stelt de gemeente, omdat politie en RDW geen zelfstandige toegang hebben tot de scangegevens: zij leveren alleen een lijst aan met alle kentekens die zich niet op de weg zouden mogen bevinden. 

Alles bij de bron; Parool


 

Tags: Camerawagen, Kentekenparkeren, Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), Kentekenregister