Een technisch probleem bij de Belastingdienst zorgt ervoor dat mensen ten onrechte aan elkaar worden gekoppeld als toeslagpartner, waardoor persoonlijke gegevens zichtbaar worden voor vreemden. Het gaat om onder meer de naam, geboortedatum en het Burgerservicenummer. Soms zouden ook inkomensgegevens zichtbaar zijn, zo blijkt uit onderzoek van De Monitor...

De problemen worden vaak veroorzaakt door spookbewoners. Dat zijn mensen die zich niet op hun oude adres hebben uitgeschreven, waardoor het fout staat geregistreerd in de Basisregistratie Personen. Ook als gemeenten die fout herstellen, blijven mensen gekoppeld aan een verkeerde toeslagpartner. De Belastingdienst erkent de problemen.

De Autoriteit Persoonsgegevens vindt het onaanvaardbaar dat privacygevoelige informatie van burgers met vreemden worden gedeeld. "Zij zijn ervoor verantwoordelijk dat ze een systeem bouwen op basis waarvan het hele stelsel kan worden uitgevoerd, zonder dat mensen in de persoonlijke levenssfeer op een verkeerde manier worden geraakt", zegt vicevoorzitter Wilbert Tomesen van de privacywaakhond.

Alles bij de bron; NU & dossier Digitaal Doolhof vd Monitor

Uitzending


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha