Vorig jaar zijn bijna zevenduizend DigiD-accounts wegens mogelijk misbruik ingetrokken, een flinke stijging ten opzichte van 2022, toen het nog om bijna drieduizend accounts ging. Dat blijkt uit het vandaag verschenen jaarverslag van DigiD-beheerder Logius. Logius laat weten dat het vorig jaar alleen al 3154 actieve DigiD-accounts die op de Genesis Market waren aangetroffen heeft verwijderd.

"Als anderen je DigiD-gegevens hebben, kun je de dupe worden van identiteitsfraude. In nauwe samenwerking met andere overheidsorganisaties helpt Logius als het misgaat. We nemen contact met je op en verwijderen dan het DigiD-account, zodat je een nieuw account kunt aanvragen. Zo weet je zeker dat niemand ongevraagd bij je gegevens komt", aldus de overheidsinstantie.

Soms merken mensen zelf op dat hun DigiD-gegevens zijn gewijzigd, maar niet altijd. "Wij krijgen ook tips van bijvoorbeeld de politie of het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC)", laat een medewerker van Logius op de website van de DigiD-beheerder weten.

Alles bij de bron; Security