45PNBANNER22
Gefaciliteerd door Burgerrechtenvereniging Vrijbit

BRP versie x.0; Digitale datakluis voor elke volwassene [Update]

Iedere volwassen Nederlander moet van de overheid een digitale kluis krijgen. In die kluis zitten zijn of haar persoonsgegevens. Dat willen de Tweede Kamerleden Middendorp (VVD) en Verhoeven (D66). Met de invoering van de digitale kluis willen ze voorkomen dat verschillende overheidsinstanties van dezelfde mensen verschillende gegevens hebben. 

Volgens Middendorp kan de digitale kluis dit voorkomen. "Die beheer je namelijk zelf. Dus je weet zeker dat de gegevens die daarin staan kloppen. Dat betekent dat ook de overheidsinstanties die jouw gegevens nodig hebben, de discipline moeten hebben altijd in de kluis te kijken. Elke instantie krijgt gegevens van het individu niet van een andere overheid."

De plannen kunnen worden meegenomen in de wijziging van de basisregistratie personen die eraan zit te komen. De Kamerleden vragen staatssec. Knops (BZK) met een plan hiervoor te komen. 

Alles bij de bron; Telegraaf

Update;

Vooralsnog willen VVD en D66 dat alleen een selecte hoeveelheid persoonsgegevens in de kluis komt. Op den duur zou die uitgebreid kunnen worden, bijvoorbeeld met gegevens over diploma’s, verzekeringen en openstaande boetes. ,,Maar dat moet heel zorgvuldig worden bepaald.”

Bits of Freedom is kritisch over het plan van de partijen. ,,Met dit voorstel lijken ze ervoor te willen zorgen dat alle informatie van alle burgers op één plek opgeslagen en beschikbaar gesteld wordt”, zegt directeur Hans de Zwart. ,,Dat is een slecht idee. Het is niet goed als je als burger voor elke overheidsdienst volledig transparant bent. Ook is het beveiligen van gegevens altijd moeilijk. Door de gegevens centraal te bewaren, vergroot je het risico op problemen.”

Alles bij de bron; AD