Lowlandsgangers die zijn beboet wegens drugsbezit, is niet verteld dat het accepteren van die boete zou resulteren in een strafblad. Dat geeft minister Ivo Opstelten toe in antwoord op Kamervragen.

Voor bezoekers die met een kleine hoeveelheid drugs werden gepakt had de politie en het Openbaar Ministerie afgelopen zomer een zogenoemde 'wasstraat' ingericht op Lowlands. Daar kregen festivalgangers die met een paar pillen op zak tegen de lamp lopen de keuze voorgelegd: het direct betalen van een boete, waarna ze terug naar het festival mogen, of op een later moment voorkomen. Veel verdachten betaalden de boete om er zo snel mogelijk vanaf te zijn.

Wat maar weinig betrapte festivalgangers weten, is dat zij hierdoor wel een strafblad krijgen, wat problemen kan opleveren bij het verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag. 

D66-Kamerlid Magda Berndsen vindt het onacceptabel dat de consequenties van de boete niet duidelijk worden gemaakt. Als de boete eenmaal betaald is, kan namelijk niet meer in beroep worden gegaan. Ze betwijfelt bovendien of festivalgangers die onder invloed van drank of drugs zijn, wel een goede afweging kunnen maken.

Minister Opstelten erkent dat verdachten die iets gebruikt hebben 'de risico's en de kansen van de situatie moeilijker kunnen inschatten'. 'Daarnaast is niet uit te sluiten dat festivalgangers sneller geneigd zijn om in te stemmen met een boete om niet het risico te lopen deelname aan het festival te missen,' voegt hij daaraan toe.

Alles bij de bron; Parool


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!