De dag waarop je jouw Facebookaccount aanmaakte is de dag waarop je een groot deel van je privacy opgaf. Vanaf dag één houdt Facebook al jouw activiteiten bij: alle privéberichten, gedeelde documenten, filmpjes, geluidsfragmenten en foto’s zitten gebundeld in een lijvig dossier.

Je zal versteld

...

Op 21 maart vindt het referendum over de invoering van de 'Sleepwet' plaats. De nieuwe Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten (Wiv) regelt dat veiligheidsdiensten meer bevoegdheden krijgen.

De NVJ is bang dat met de maatregel journalistieke bronnen onvoldoende kunnen worden beschermd.

...

In China zijn diverse mensen opgepakt en naar ‘politieke opvoedingscentra’ gestuurd op basis van big data-analyse. De Chinese autoriteiten combineren diverse technieken om de bevolking in de gaten te houden. ‘Orwelliaanse methoden’, zegt Maya Wang, China-onderzoeker bij Human Rights Watch.

Zo wordt

...

Sinds 2014 heeft Google bijna 37.000 verzoeken van Nederlanders en 17.500 verzoeken van Belgen ontvangen voor het verwijderen van zoekresultaten. De  Nederlandse verzoeken betreffen 134.402 url's waarvoor verwijdering is aangevraagd. Bij de Belgische verzoeken gaat het om 67.714 url's. In beide

...

Als Chinezen democratie bespreken, echoën ze meestal de staatspropaganda: China is te groot en haar plattelandsbevolking te dom en onopgeleid voor nationale verkiezingen. Nu doet de partijstaat er ook alles aan om dat zo te houden. De propaganda, censuur en intransparantie zorgen ervoor dat mensen

...

De beveiligingscamera’s bij industrieterrein De Munt in Emmeloord hoeven niet te worden verwijderd. Dat heeft de Raad van State beslist in een bijzondere zaak die was aangespannen door een inwoonster van Dronten.

Ze eiste bij de Raad van State dat het gemeentebestuur de camera’s verwijdert, omdat ze zich

...

De Europese Unie werkt aan een wet waarmee bedrijven gedwongen worden om persoonlijke data van klanten te overhandigen, zelfs als deze data buiten de EU zijn opgeslagen.

De nieuwe wetgeving zou van toepassing zijn bij alle bedrijven in de wereld die zakendoen in de Europese Unie. Ook zou de wet

...

Biometrie wordt door steeds meer overheden en organisaties ingezet. Zo is onlangs ook het Life Face Identification System op de markt gebracht.

Middels camera’s en biometrie worden mensenmenigtes gescand en op basis van een database van de overheid of politie wordt vervolgens bepaald of zich

...

Op 25 mei zal de EU’s General Data Protection Regulation (GDPR) in werking worden gesteld. Deze introduceert strengere regels over hoe bedrijven persoonlijke data van klanten mogen gebruiken en opslaan. Deze nieuwe regels hebben veel effect op techbedrijven van buiten de EU die binnen de U

...

Op weinig verheffende wijze is deze week één van de schaarse pogingen om de burger directer bij het landsbestuur te betrekken ten grave gedragen. Het kabinet had grote haast de kiezer zijn nieuwe recht weer te ontnemen. 

Illustratief voor de haast van de coalitie was deze week het verrassende

...

Het bedrijf Centillien heeft een applicatie gebouwd die op basis van live camerabeelden het waargenomen gedrag herkent en hier predictive profiling op toepast. Door middel van Machine Learning wordt de software volgens Centillien steeds slimmer en kan steeds meer gedrag worden herkend. 

Door gebruik te

...

Het blijft voor mij altijd een klein geluksmomentje als ik mijn ouders kan mededelen dat ik een goed cijfer heb gehaald bij Engels of dat geschiedenis beter uitpakte dan verwacht. Met lagere cijfers wacht ik liever een dag of twee, zodat ik het zelf ook verwerkt en geaccepteerd heb. Het

...

Er wordt veel geroepen en beweerd over de 'sleepwet' waar we op 21 maart over mogen stemmen. Wil je weten hoe het zit met de nieuwe inlichtingenwet? In vier podcastafleveringen legt onderzoeksjournalist Huib Modderkolk de voor- en nadelen uit.

Alles bij de bron; Volkskrant


 

Regelmatig stuit je op zaken waarvan je denkt: dit is goed. Je weet tegelijkertijd dat we de consequenties niet kunnen overzien. We geven het vervolgens het voordeel van de twijfel, terwijl we tegelijkertijd weten dat we ons op een hellend vlak bevinden.

Afgelopen week ontstond zo'n gedachte na het

...

Door de nieuwe wet zullen politiemensen altijd bodycams kunnen gebruiken op patrouille of tijdens interventies. Heimelijk filmen mag de bestuurlijke politie ook, maar enkel in zeer welomschreven gevallen van onderzoek.

De wetgeving voor het gebruik van ANPR-camera’s voor nummerplaatherkenning is ook klaar. De

...