In China zijn diverse mensen opgepakt en naar ‘politieke opvoedingscentra’ gestuurd op basis van big data-analyse. De Chinese autoriteiten combineren diverse technieken om de bevolking in de gaten te houden. ‘Orwelliaanse methoden’, zegt Maya Wang, China-onderzoeker bij Human Rights Watch.

Zo wordt

...

Parnassia Groep, de grootste ggz-aanbieder van Nederland, hervat het delen van gevoelige behandelgegevens met een omstreden databank. Dat doet de instelling zonder daarvoor expliciet toestemming van patiënten te vragen.

Het is de zoveelste aflevering in wat de Rom-soap is gaan heten: de discussie

...

De beveiligingscamera’s bij industrieterrein De Munt in Emmeloord hoeven niet te worden verwijderd. Dat heeft de Raad van State beslist in een bijzondere zaak die was aangespannen door een inwoonster van Dronten.

Ze eiste bij de Raad van State dat het gemeentebestuur de camera’s verwijdert, omdat ze zich

...

De Europese Unie werkt aan een wet waarmee bedrijven gedwongen worden om persoonlijke data van klanten te overhandigen, zelfs als deze data buiten de EU zijn opgeslagen.

De nieuwe wetgeving zou van toepassing zijn bij alle bedrijven in de wereld die zakendoen in de Europese Unie. Ook zou de wet

...

Biometrie wordt door steeds meer overheden en organisaties ingezet. Zo is onlangs ook het Life Face Identification System op de markt gebracht.

Middels camera’s en biometrie worden mensenmenigtes gescand en op basis van een database van de overheid of politie wordt vervolgens bepaald of zich

...

Op weinig verheffende wijze is deze week één van de schaarse pogingen om de burger directer bij het landsbestuur te betrekken ten grave gedragen. Het kabinet had grote haast de kiezer zijn nieuwe recht weer te ontnemen. 

Illustratief voor de haast van de coalitie was deze week het verrassende

...
Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Nieuwsarchief