Zowel Europa als de Belgische privacycommissie vragen meer aandacht voor privacy bij de invoering van slimme meters. 

Het Europees adviesorgaan inzake gegevensbescherming - en de Belgische Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levensfeer (CBPL) hebben adviezen gepubliceerd betreffende de

...

Reizigers moeten per treinreis 3 cent extra betalen, zodat de ov-chipkaartsoftware bij vervoerders kan worden aangepast. Dat zegt de commissie Meijdam in haar advies over de ov-chipkaart. De commissie vindt zo'n 'gemakstaks' redelijk.

Door reizigers extra geld in rekening te brengen, moet 50

...

De telecombedrijven KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 hebben mogelijk de wet overtreden bij het gebruik van Deep Packet Inspection (DPI), een technologie waarmee na te gaan is wat mobiele internetters doen. Dat is gebleken na onderzoek van de toezichthouder OPTA.

Er zijn geen aanwijzingen dat

...

De Duitse inlichtingendiensten hoeven 1 januari niet te stoppen met het rondneuzen in gsm-, vlieg- en bankgegevens. De Duitse regeringspartijen hebben hun maandenlange gesteggel over verlenging van de antiterreurmaatregelen genomen na de aanslagen van 11 september 2001 woensdag bijgelegd.

Er is een

...

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie kreeg woensdag bezoek van de voorzitter van de Amerikaanse Motion Picture Association. Beiden spraken de hoop uit dat het Nederlandse auteursrechtbeleid in andere EU-lidstaten opgepikt wordt.

In een verklaring maakt het ministerie van Veiligheid en

...

Antwoord 1
Binnen de overheid en ook bij de registratie in de GBA (Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens) bestaan geen geheime adressen in de zin dat geen enkele instantie of ambtenaar weet waar die persoon verblijft of dat het adres nergens is geregistreerd....

...Een burger kan wel

...

Het OM heeft geen toestemming van de rechter-commissaris nodig om een verdachte te volgen met stealth-sms'jes. Het valt dan ook niet onder de tapbevoegdheid.

Volgens de rechtbank valt een stealth-sms, waarmee dus realtime de locatie van een verdachte wordt bepaald, onder hetzelfde regime als het

...

Microsoft heeft een patent verkregen op het stilletjes opnemen van datacommunicatie, waarbij het speciaal het omleiden van voip-gesprekken voor opnamemogelijkheden vermeldt. 

De tekst beschrijft hoe data voor het opzetten van communicatie aangepast kan worden zodat gesprekken via het internet langs

...

De app heet Cellcrypt Mobile for iPhone en versleutelt gesprekken over WiFi, gsm, CDMA en satellieten.

De app maakt voice encryptie mogelijk voor standaard iPhones via uitwisseling van een geheime sessiesleutel, die na het gesprek wordt verwijderd. Gesprekken worden dubbel versleuteld, eerst met een

...

Als je per se niet gevolgd wilt worden door advertentienetwerken:

1 ga naar de veiligheidsinstellingen van de browser en vink aan dat je geen third party cookies wilt.

2 ga naar youronlinechoices.eu/nl en schrijf je uit bij advertentienetwerken.

3 gebruik verschillende pc’s, meerdere browsers en

...

Beslissing over privaat EPD uitgesteld

Het Nederlandse ICT Instituut in de Zorg (Nictiz) moest per 11 juli komen met een voorstel voor een voortzetting van het Landelijke Schakelpunt (LSP), de spil van het eerder afgeschoten EPD. De Kamer heeft daartegen geprotesteerd, omdat de politici op dat

...

Vorige week ging er tijdens de stemmingen over de nieuwe Telecomwet iets helemaal mis in de Tweede Kamer. De PvdA-fractie stemde per ongeluk vóór een subamendement van de SGP.

Die aanpassing (van het oorspronkelijke amendement) maakt een uitzondering op netneutraliteit voor het filteren van

...

In het Transparantie Rapport geeft Google inzage in het aantal opvragingen van gegevens over gebruikers van Google-diensten zoals Gmail en YouTube. Ook toont de tool het aantal keer dat Google hieraan voldaan heeft.

De statistieken tonen grote verschillen tussen de landen. Zo heeft de VS 4601

...

.... Rob wie? Gonggrijp, onthoud die naam.

 Het is het type desinteresse dat kenmerkend is voor de Nederlandse politiek. In Brussel slaan ze tenminste nog af en toe alarm als burgerrechten weer eens aangetast dreigen te worden. Maar in Nederland maakt het weinig uit.

Als Google ‘geheel per ongeluk,

...

Minister Donner beloofde in april te stoppen met de opslag van vingerafdrukken in de decentrale reisdocumentenadministraties. Maar voor het aanvragen van een paspoort of ID-kaart worden nog steeds vingerafdrukken geëist en opgeslagen.

Help mee om de minister woord te laten houden: teken de petitie

...