'Panorama' zette, met toestemming van VRT-nieuwslezer Freek Braeckman, hacker Filip aan het werk. Of hij in zijn opdracht slaagt zal blijken in Wij zijn gezien, een 'Panorama'-reportage over privacy, of over het gebrek eraan.

In deze digitale tijden laten we als burger kwistig digitale sporen

...

Apple is naar verluidt een iCloud aan het bouwen, maar zou je daar gebruik van willen maken wanneer het bedrijf wordt beschuldigd van het tracken van iPhone en iPad eigenaars? 

Ondertussen is ook Google aangeklaagd voor de opslag van locatiegegevens die zij verzameld van Android telefoons. Dropbox

...


De vaste commissie voor de JBZ-Raad heeft nav een brief van de minister van VenJ de discussie voortgezet over het voorstel van de EC voor een richtlijn mbt het gebruik van passagiersgegevens (PNR) voor de bestrijding van terrorisme en zware criminaliteit.

Het voorstel bepaalt dat lidstaten

...

Europa heeft besloten om netneutraliteit niet te regelen, dat wordt overgelaten aan de lidstaten. Matthijs van Bergen vindt dat een gemiste kans, omdat netneutraliteit een basisprincipe is van het internet.

Amerika heeft vorig jaar na vijf heftig publiek debat een regeling voor netneutraliteit

...

Clo Willaerts richt zich tot al wie roept van 'Big Brother is watching us!', ze is de auteur van Het Conversity Model.

Om het mijzelf gemakkelijk te maken deel ik, als het gaat over online en privacy, mensen in in drie categorieën.

categorie 1 heeft nog niet goed door dat wat privé is, online snel

...

Brieven met handtekeningen en persoonsgegevens van burgers en raadsleden van Sittard-Geleen worden al geruime tijd integraal op internet gezet. Zo wordt volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) identiteitsfraude en misbruik mogelijk gemaakt.

Lees alles bij de bron: delimburger

Gewijzigd voorstel van wet:

...Artikel 3

De taak van het College is:

 a. het doen van onderzoek naar de bescherming van de rechten van de mens, waaronder het onderzoeken of een onderscheid is of wordt gemaakt en het geven van een oordeel daarover, bedoeld in artikel 10;

 b. het rapporteren en het

...

Reeds eerder berichtte PN over de voorgestelde aanpassingen op de Wet DNA-onderzoek die het mogelijk maakt om verwanten 'vrijwillig' DNA te laten leveren.

Kamerstuk; Aanpassingen tav DNA-afname

Teeven bekijkt mogelijkheden voor het verplicht meewerken aan DNA-onderzoek

Nieuw: de genetische

...

Twee Amerikaanse vrouwen hebben Google aangeklaagd wegens de opslag van locatiegegevens van Android-gebruikers. De vrouwen eisen dat Google stopt met de verkoop van telefoons met Android software die de locatie van gebruikers kan volgen.

Volgens de twee vrouwen vormt het volgen van gebruikers een

...

Donderdag publiceerde privacytoezichthouder College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) een vernietigend rapport over onwettige toegang tot de CIOT-database met gegevens van Nederlandse telecomklanten.

Op alle vlakken gooien de opsporingsdiensten met de pet naar de wettelijke regels voor het

...

De mogelijkheden om privacy te schenden, worden uitgebreid.

Het Kabinet heeft vanmiddag ingestemd met een pakket aan maatregelen op het gebied van het privacybeleid. Het kabinet verruimt de mogelijkheden tot verwerking van persoonsgegevens.

In levensgevaarlijke situaties moet de

...

Apple riskeert meer en omvangrijkere onderzoeken in Europa dan bij Google het geval was nadat bekend werd dat informatie van wifi-netwerken was opgeslagen bij opnames voor Street View.
Dat schrijft Bloomberg donderdag op basis van uitspraken van Europese privacywaakhonden.

Volgens Nick Graham,

...

De opslag van vingerafdrukken bij het aanvragen van een paspoort mag van de baan zijn, dat betekent niet dat gemeenten de al opgeslagen afdrukken zo maar mogen vernietigen. Dat stelt woordvoerder Vincent van Steen van het ministerie. Hij reageert hiermee op gerezen onduidelijkheid onder gemeenten en

...

Het zou goed zijn als bedrijven als Facebook, Google en Apple met een speciale privacybijsluiter komen. Dat zegt Bart Schermer, privacyjurist bij Considerati. Daarin zou dan in normalemensentaal moeten staan wat zulke bedrijven nu echt met uw persoonlijke gegevens doen. Gewoon, punt voor punt.

Want

...

Sinds 1 januari 2008 is de WPOLR overgegaan in de Wet politiegegevens. Cameratoezicht voor de handhaving van de openbare orde valt na inwerking-treding niet meer onder de Wet bescherming persoonsgegevens. 

Belangrijke wijzigingen ten opzichte van de eerdere regelgeving rondom cameratoezicht (WBP) zijn de

...