Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vormt de invoering van de bodyscan op Schiphol geen schending van de privacy, waarmee het lijnrecht tegenover privacywaakhond Bits of Freedom staat. Jacob Kohnstamm liet tegenover BNR weten dat veiligheid en privacy in dit geval heel goed

...

Tussen kerst en nieuwjaar is altijd het Chaos Communication Congress van de Chaos Computer Club en Brenno de Winter stortte zich voor de podcast van deze week tussen het geweld van Duitse hackers.

De editie van dit jaar (26C3) stond duidelijk in het teken van onttroonde versleuteling. Niet alleen

...
Twee bloggers zijn door de Amerikaanse overheid bedreigt omdat ze de nieuwe richtlijnen voor het fouilleren van passagiers publiceerden. De richtlijn werd op 27 december, twee dagen na de mislukte bomaanslag, naar verschillende luchthavens en luchtvaartmaatschappijen verstuurd. Het niet...
Alle passagiers die vanaf Schiphol naar de Verenigde Staten vliegen, zullen voortaan door een bodyscan gaan.

Dat heeft minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) woensdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Over drie weken zullen de 15 aanwezige bodyscanners op Schiphol daartoe gereed

...

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) wil zo snel mogelijk alle passagiers op Nederlandse luchthavens controleren met een bodyscan. Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) heeft een bericht daarover van de NOS bevestigd.

Bron 1; www.spitsnieuws.nl

...Hirsch Ballin gaat op korte

...

Het is een kwestie van tijd voordat de doorkijkdouaniers ons allemaal op het scherm krijgen als we willen vliegen. In de Verenigde Staten wordt al gevraagd om verscherping van de controles op inkomende vliegtuigen. En dus bodyscans.

Schiphol heeft kennelijk vijftien van die doorkijkapparaten maar mag ze, volgens...
RFID-chip Legic is op nagenoeg alle fronten gekraakt. Daarmee valt de laatste goedkope RFID-technologie, die werkt op basis van gesloten beveiliging.

Deze hack is deze week bekendgemaakt op de Duitse beveiligingsconferentie Chaos Communication Congress in Berlijn. De chip is geanalyseerd en

...
De Belgische overheid gaat vanaf 1 februari de kopieerheffing op geheugendragers verbreden naar onder andere usb-sticks en harddisks. Belangenvereniging Tik noemt de heffing oneerlijk en stelt dat het illegaal kopiëren juist zal toenemen.

Federaal minister van Economische Zaken Van Quickenborne heeft

...
De controles op vliegvelden worden weer strenger. Vrij baan voor de bodyscan. ‘Sinds 9/11 is in Amerika de beveiliging in overheidshanden.’

Nigeriaan omzeilde mogelijk controle Lagos
'Controles op Schiphol herzien'
Man verstopte bom in 'condoom'

Passagiers op verschillende intercontinentale...
Uit kijkgedrag van gebruikers van de Amerikaanse online videodienst Netflix kun je iemand seksuele voorkeur afleiden. Netflix gaf gegevens van ongeveer 500.000 kijkers weg in het kader van een prijsvraag om een aanbevelingssysteem te laten ontwerpen.

De gegevens (o.a. ratings en recensies) waren

...

Het agentschap BPR

Het agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten, meestal aangeduid met de afkorting BPR, vervult een spilfunctie in de identiteitsinfrastructuur in Nederland.

IDentiteit nr 4 2009 (684 KB)

Interview Ralph Pans: 'Het is niet nodig dat de overheid alles van ons...

Een gemiddeld cameraproject in de openbare ruimte kost 800.000 euro, exclusief personeelskosten. De baten van de toenemende inzet van cameratoezicht blijven echter onduidelijk. Daarnaast worden camera’s steeds meer voor opsporingdoeleinden ingezet: een duidelijk geval van function creep.

Dat zijn de

...
De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) hebben besloten dat er één landelijke database komt met de gegevens van inwoners die gemeenten opslaan.

Het idee van een landelijke

...

Het internetbedrijf Advance heeft de wet overtreden door de gegevens van 2,2 miljoen Nederlanders te verzamelen en vervolgens door te verkopen, zonder de betrokkenen hierover te waarschuwen, zo concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) na onderzoek.

De internetgebruikers deden mee aan online tests

...

Het door de overheid en bedrijfsleven gelanceerde "Platform Internetveiligheid" kan vergaande gevolgen voor internetgebruikers hebben, zo waarschuwt Bits of Freedom. Op 8 december onthulde staatssecretaris van Economische Zaken Heemskerk samen met minister Hirsch Ballin van Justitie het platform, dat

...