FNV heeft elektronicawinkel MediaMarkt opgeroepen te stoppen met het gebruik van vingerafdrukscanners. Werknemers moeten hun vingerafdruk laten scannen om op bepaalde plekken in de winkel te komen. 

FNV vindt dat de noodzaak voor het afnemen van vingerafdrukken bij werknemers ontbreekt. De vakbond pleit voor andere manieren om afgeschermde plekken binnen de winkels te beveiligen, zoals een druppel of een pasje. "Dat heeft MediaMarkt in het verleden ook gebruikt en maakt geen inbreuk op de privacy van de werknemer", zegt Onur Erdem, bestuurder van FNV Handel. "Het moet toch niet gekker worden? We hebben het hier over de MediaMarkt, niet over een kerncentrale of het hoofdkwartier van de geheime dienst", schreef hij eerder.

Ook zou de MediaMarkt niet toelichten hoe de vingerafdrukscans van zijn werknemers worden bewaard. Daarom moet er snel een einde komen aan de veiligheidsmaatregel, vindt de FNV-bestuurder. "Er werken veel jongeren bij het bedrijf die niet weten wat hun rechten zijn op het gebied van privacy. Die moeten beschermd worden."

De AP heeft vorig jaar een boete van 725.000 euro opgelegd aan een bedrijf dat vingerafdrukken van werknemers scande. Het bedrijf gebruikte een vingerscan om werktijden te registreren, maar overtrad daarmee de privacywet. Het is niet bekend om welk bedrijf het gaat. Een rechter bepaalde dat de AP de naam van het bedrijf niet openbaar mag maken.

Eind 2019 bleek al dat verschillende winkels zouden stoppen met het gebruik van een vingerscan voor personeel, zoals de supermarkten Dirk en DekaMarkt en schoenenzaak Manfield.

Alles bij de bron; NU