Het DNA-onderzoek dat de moordenaar van Marianne Vaatstra onthulde, noopte twee kwaliteitskranten ertoe te pleiten voor een landelijke database met DNA-profielen van alle Nederlanders.

Voorstanders van een landelijke database voeren het argument aan dat je uit forensische DNA-analyses geen persoonlijke kenmerken kunt aflezen. Dat klopt. Forensische DNA-analyse meet de lengte van verschillende stukken DNA (een “locus”) die bij iedereen voorkomen. Omdat de lengte van die stukken per persoon verschilt ontstaat er een persoonsspecifieke “streepjescode”, ook wel een DNA-profiel genoemd. Dat DNA-profiel is praktisch uniek, tenzij je met een eeneiige tweeling te maken hebt.

Wel relevant is de vraag naar de capaciteit van DNA-onderzoek. In het DNA-onderzoek naar de moordenaar van Marianne Vaatstra had het Nederlands Forensisch instituut zes maanden nodig om 8080 mannen te screenen. Met die capaciteit zou het ongeveer 2000 jaar duren om de volledige Nederlandse bevolking van 17 miljoen in een DNA-database op te nemen. 

Bijna alle onderzoek naar de nauwkeurigheid van forensische DNA-screening gaat over coincidental matches, dat betekent dat mensen toevallig hetzelfde DNA-profiel hebben. 

Thirsa Kraaijenbrink is DNA-deskundige in het Forensisch Laboratorium voor DNA-onderzoek aan het LUMC in Leiden. De vraag hoe nauwkeurig Forensisch DNA-onderzoek is, vindt ze moeilijk te beantwoorden. ‘De nauwkeurigheid van het onderzoek hangt ook af van de kwaliteit van het sample. Als je DNA uit een vingerafdruk op een mes moet halen is dat kwalitatief minder goed dan wanneer je een flinke druppel bloed hebt.’ Je kunt dan simpelweg minder loci meten, en dat maakt de kans op een coincidental match groter.

Kraaijenbrink en met haar het hele FLDO, denkt dat een landelijke database vooral problemen oplevert en weinig oplossingen aandraagt ze wijst er ook op dat criminaliteit in Nederland niet alleen afkomstig is van Nederlanders. Vooral in de georganiseerde misdaad is “criminaliteitstoerisme” niet ongebruikelijk. Een uit Georgië of Albanië ingevlogen huurmoordenaar zit niet in de Nederlandse database.

Toen Thirsa hoorde dat de Volkskrant en het NRC er weer over begonnen zuchtte ze, “oh jee, daar gaan we weer.”‘

Alles bij de bron; Sargasso


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha