Hoe veilig is jouw DNA in een database of op internet? Mensen die hun genetisch materiaal doneerden voor het 1000 Genomes Project, werden er al voor gewaarschuwd. Het zou goed kunnen dat nieuwe technieken in de toekomst in staat zouden zijn om hun identiteit te achterhalen. Zij tekenden hiervoor een informed consent.

Onderzoekers van het Whitehead Institute in Cambridge is het nu inderdaad gelukt om deze identiteitscode te kraken. Van vijftig anonieme DNA-donoren konden zij te weten komen wie deze personen waren en waar ze woonden. Ze gebruikte hiervoor openbare genealogische databanken. In dit soort vrij toegankelijke stamboomdatabases, zoals ysearch.org, hebben honderdduizenden Amerikanen (maar ook mensen uit de rest van de wereld) hun DNA gearchiveerd om verre familieleden op te sporen.

Gymrek en haar collega’s pakten alleen de informatie van het Y-chromosoom. Door de karakteristieke kenmerken (genetische markers)van het Y-chromosoom in te voeren op zo’n stamboomsite zoals ysearch, konden ze mogelijke achternamen achterhalen. Degene met meeste hits was vaak ook de achternaam van de persoon die ze zochten. Net als het Y-chromosoom wordt immers ook de achternaam van vader op zoon doorgegeven.

Alles bij de bron; wetenschap24


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha