Body Scanners

Fabrikanten van slimme polsbandjes en horloges leggen niet goed hoe ze de privacy van gebruikers die gevoelige data over bijvoorbeeld slaapritme en hartslag delen waarborgen, concludeert het Financieele Dagblad (FD) donderdag op basis van eigen onderzoek.

De krant deed onderzoek naar het privacybeleid van onder meer Apple, Garmin, Xiaomi, Huawei en Polar. Het FD concludeert dat in veel voorwaarden vage of verwarrende omschrijvingen staan over hoe de gadgets data verzamelen of verwerken. 

Het is onduidelijk of de fabrikanten de Europese privacyregels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) overtreden. De Nederlandse toezichthouder wilde tegenover het FD niet op het onderzoek reageren. Het is onduidelijk of de praktijken door een Europese waakhond onderzocht worden.

Alles bij de bron; NU


 

De Franse privacytoezichthouder CNIL heeft een waarschuwing gegeven voor de inzet van slimme camera's bij de bestrijding van corona, aangezien een aantal van dergelijke systemen niet aan de AVG voldoen. Ook is de toezichthouder kritisch over het gebruik van thermische camera's om de temperatuur van personen te meten.

De openbare ruimte is een plek waar veel individuele vrijheden worden uitgeoefend. "Het beschermen van anonimiteit in openbare ruimtes is een essentieel onderdeel voor het uitoefenen van deze vrijheden. Het filmen van personen in deze ruimtes introduceert risico's voor hun fundamentele rechten en vrijheden", aldus CNIL.

Wanneer camera's ongecontroleerd worden uitgerold kan er bij burgers een gevoel van surveillance ontstaan. Daarnaast kan het burgers gewend doen raken aan de aanwezigheid van inbreukmakende technologieën en zorgt het voor meer surveillance, wat het functioneren van de democratische samenleving kan ondermijnen. Burgers die weten dat ze worden gefilmd kunnen ook hun gedrag aanpassen...

...Wanneer deze apparaten geautomatiseerd persoonlijke data verwerken gebeurt dit meestal zonder toestemming van de betrokken personen. Om toch te kunnen worden gebruikt moet in dit geval de proportionaliteit van de maatregel worden aangetoond, alsmede aanvullende waarborgen genomen. CNIL doet dan ook een oproep om dergelijke camera's niet zomaar in openbare ruimtes te plaatsen. Onlangs bleek dat in de Franse badplaats Cannes camera's waren getest bij markten, bushaltes en in bussen die monitorden of mensen wel mondmaskers droegen en voldoende afstand van elkaar hielden.

Alles bij de bron; Security


 

Racing Genk volgt voortaan de fysieke activiteiten van zijn spelers via een polsband die vierentwintig uur per dag allerhande data doorspeelt. Kort door de bocht: de club weet wanneer ze eten, slapen tot, jawel, zelfs sexueel actief zijn. De filosofie achter het polsbandje is nochtans voor de hand liggend. Om de prestaties op het veld te bevorderen, is het wenselijk om de spelers de klok rond in de gaten te houden. Rusten ze voldoende, wat is hun hartslag, recupereren ze van de geleverde inspanningen? 

Whoops - zo heet het hebbedingetje - registreert hartslag en hartslagvariabiliteit. Op basis hiervan wordt het recuperatievermogen berekend en het aantal uren slaap dat een speler nodig heeft om ’s anderendaags fit aan de training te beginnen. De polsband is gekoppeld aan de smartphone van de spelers zodat iedere speler op de hoogte wordt gebracht van wanneer hij best gaat slapen. Het polsbandje heeft evenwel geen GPS-functie zodat de club niet kan volgen waar de speler zich bevindt.

Is dit een inbreuk op de privacy? “Om in orde te zijn met de wetgeving moeten de spelers hun toestemming geven”, klinkt het bij de privacycommissie. “Schriftelijk zelfs, omdat gezondheidsgegevens beschouwd worden als gevoelige data. Je kan nooit verplicht worden zo’n bandje te dragen. Wie weigert, mag dan ook niet gesanctioneerd worden.”

Alles bij de bron; NieuwsBlad


 

Google brengt binnenkort een update uit voor Google Agenda die voor een betere integratie met Google Fit en Apple Health moet zorgen. 

Het is nog niet bekend wanneer de update precies verschijnt, maar productmanager Florian Goerisch meldt dat de integratie snel wordt uitgerold.Google Agenda zal voortaan checken of je daadwerkelijk je workouts gedaan hebt, mocht je die hebben ingepland in de agenda-applicatie. Daarvoor gebruikt de app data uit gezondheidsapps Google Fit en Apple Health. Mochten de oefeningen gedaan zijn, dan worden de workouts automatisch afgevinkt. Mocht je toch moeite hebben met het behalen van de doelen, dan zal de app andere sporttijden voorstellen door te kijken naar de lege plekken in je agenda. Ook wordt er gelet op de momenten waarop het je wel lukt je workouts te doen.

Bron; NU


G4S gaat beveiligers uitrusten met speciale scanners die dwars door kleding bomgordels en andere explosieven kunnen zien. Beveiligers met de speciale scanners zullen op de eerste plaats in Groot-Brittannië ingezet worden bij grootschalige publieksevenementen, zoals concerten en sportwedstrijden. De technologie zal de veiligheid vergroten, maar ook de controle bespoedigen. De apparatuur, ThruVis genaamd, werkt op afstanden tot tien meter.

De ThruVis wordt al enige tijd door overheidsdiensten gebruikt. Het is voor het eerst dat een particulier bedrijf er gebruik van gaat maken voor evenementenbeveiliging. De speciale scanners zijn geschikt voor detectie van metalen en plastic wapens, explosieven, vloeistoffen, drugs en geld en werkt met Terahertz-technologie. Ze detecteren ook dwars door kleding heen, maar het is volgens Digital Barriers niet zo dat beveiligers naakte lichamen van bezoekers zien.

Alles bij de bron; Beveilnieuws [Thnx-2-Luc]


Beste Yatta,

Ik heb met interesse de ingezonden brief in De Volkskrant, die je op PrivacyNieuws hebt geciteerd (https://privacynieuws.nl/nieuwsoverzicht/lichamelijke-integriteit/16946-volkskrant-lezersbrief-van-de-dag-de-fouillering-op-schiphol-wordt-steeds-intiemer.html) gelezen. Ik heb alle begrip voor de verontwaardiging van mevrouw. Tegelijk zit er een ondertoon van verbazing in, en dat is onterecht. Laten we wel zijn, de toon dat passagiers op Schiphol niet als klanten worden beschouwd is al bij de massale invoering zes jaar geleden gezet.

Het begint al bij het type. Mensen die zich ingelezen hebben en zodoende een timmermansoog hebben weten het, dit merk en type is over de hele linie een tweederangs naaktscanner, terwijl er veel betere voorhanden zijn. Schiphol mag graag roeptoeteren dat er fantastische software op zit die lekken van naaktbeelden on-mogelijk maakt. Niet alleen zijn er bepaalde soorten gevoelige informatie in de beveiligingswereld (bijvoorbeeld de sleutels waarmee de jaarcijfers beveiligd worden), waar de standaards voorschrijven dat een beveiliging in software per definitie onveilig is, maar ook is dit exacte type door de toelatingseisen van TSA gekomen dat deze beveiliging uitgeschakeld moet kunnen worden.

En dat terwijl al bij de invoering in 2010 er typen in omloop waren die exact hetzelfde werk doen, maar (omdat ze op warmtebeelden zijn gebaseerd) per definitie geen naaktbeelden als zodanig kunnen maken! Omdat deze de door lichaamswarmte uitgezonden straling moeten kunnen opvangen zijn bijkomende voordelen dat ze ook nog eens geen straling van welke soort dan ook uitzenden (waarmee je dus van die vervelende discussie ook af bent), energie besparen en minder CO2 uitstoten. Tot slot wordt het momenteel in gebruik zijnde type in de VS jaarlijks door Red teams getest en haalt steeds opnieuw detectiescores van een schandalige minder dan 10%. Ik maak me er sterk voor dat het er met de betere types niet slechter op wordt.

Wat denk je dat de reactie van Schiphol was? Duidelijk onderzoek? Een goede manier om in contact te komen? Een goed en beleefd stelsel van alternatieven? Een goede klachtenprocedure? Neu... "Een scan weigeren is op zichzelf al verdacht." "Wie een scan weigert maakt het zichzelf lastig." "Wie een scan weigert krijgt een lichamelijke 100%s controle" (waar Schiphol overigens ook een woordendiscussie uitlokte of je de dingen bodyscans of security scans moest noemen mocht dit misverstand blijkbaar bestaan - misschien in de hoop mensen af te schrikken?). Dit zijn geen kreten van reaguurders op fora, dit zijn citaten van de perswoordvoerders van Schiphol, gemaakt in officiële persberichten van Schiphol. Wie liever een fouillering wil kan een grote waffel krijgen. Als die al de toegezegde fouillering krijgt, want als je je dan toch niet aan die toezegging houdt, kan je dat net zo goed bij Bruce Schneier (de enige informatiebeveiligingsspecialist in de top 50 van meest invloedrijke mensen ter wereld) doen, dan weet tenminste de halve wereld het... De toon is duidelijk. Geldige kritiek? Nooit van gehoord.

En dit is nog niets. Mevrouw vroeg naar de volgende stap. Dat zou kunnen zijn wat in de VS door de TSA een enhanced pat-down genoemd wordt. Gewoon recht in het kruis. Schiphol kent nu eenmaal geen klanten die je te vriend moet houden, en een "tot hier en niet verder" hebben ze wel een keer toegezegd (de scanners zouden alleen voor vluchten naar de VS worden gebruikt), maar als eenmaal een keer een toezegging niet gestand is gedaan, is de grens dus vloeibaar.

Maar goed, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Mevrouw zal in die tijd ongetwijfeld niets te verbergen hebben gehad. Dat begrijp ik wel, we kunnen niet allemaal een timmermansoog hebben. Wat nu?

Schiphol is te ver heen om zich door kritiek te laten overtuigen tot een klantvriendelijker houding. Het enige dat je kan doen als je dit soort dingen niet wil is alternatieven zoeken. Binnen Europa kan je er voor kiezen helemaal niet te vliegen. Buiten Europa zijn er andere luchthavens.

Vriendelijke groeten, GS

P.s. Voel je vrij dit op te nemen in PrivacyNieuws.


Dit slimme bed is voorzien van sensoren waarmee je hartritme, ademhaling en ruststand worden gemeten en daar zitten een hele hoop voordelen aan. Met behulp van een app wordt de data geanalyseerd en kan je de stand van het matras instellen naar je persoonlijke wensen. Daarnaast is het bed ook te koppelen aan verschillende fitness- en gezondheidsapplicaties.

Ook handig: de speciale SleepIC-technologie zorgt ervoor dat het bed kan communiceren met andere diensten waardoor je bed inzicht heeft in je agenda en je wekker zet als je een vroege werkafspraak hebt staan of naar college moet. Handig voor de mensen onder ons die moeilijk uit hun bed kunnen komen. 

Alles bij de bron;  Metro


De veiligheidsmedewerkers op Amerikaanse luchthavens kunnen passagiers nu verplichten om door een bodyscanner te wandelen, zelfs indien de reizigers ervoor gekozen hebben om dat niet te doen en een fouillering in de plaats vroegen.

Volgens de Amerikaanse Transportation Security Administration (TSA) kan een verplichte screening van sommige passagiers nodig zijn "uit veiligheidsoverwegingen om de veiligheid van het transport te kunnen garanderen." De verandering in het beleid komt op het ogenblik dat er een toenemende bezorgdheid is over luchtvaartveiligheid en terreurcomplotten tegen commerciële luchtvaart. 

Volgens de TSA biedt de technologie het voordeel dat het de "detectiecapaciteiten voor zowel metalen als niet-metalen bedreigende voorwerpen verhoogt". Met andere woorden: de scanners kunnen verborgen wapens vinden die bij een fouillering misschien over het hoofd gezien worden. 
Alles bij de bron;  HLN [thnx-2-Luc]
Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha