Apparaten die je hartslag en calorieverbruik meten, je slaap-waak ritme en menstruatiepatroon, je alcoholinname en stressniveau, je afkomst en ziekterisico, je hersenactiviteit en gemoedstoestand, je emoties en gedrag. Apparaten die steeds goedkoper worden, steeds mobieler, steeds sneller, steeds populairder.

Maar ook een opkomende do it yourself mentaliteit. Patiënten die hun eigen klinische studies en biobanken opzetten. Burgers die hun slaap meten voor de wetenschap of bijwerkingen van medicijnen nauwgezet bijhouden en rapporteren via zelf gebouwde software. Diabetici die zelf meten en weten, monitoren en bijstellen. 

Deze DIY mentaliteit gaat samen met de opkomst van grootschalige databases vol correlaties die steeds beter ons gedrag kunnen voorspellen, onze kans op kanker, ons risico op ziekte en dood.

Het Rathenau Instituut wil met het onderwerp ‘het meetbare lichaam’ de effecten in debat brengen van het doorlopend meten op wie we zijn en hoe we denken over ziekte en gezondheid. pdfDat doen we met een bundel waarin verschillende meetpraktijken worden doorgelicht.

Alles bij de bron; Rathenau