Zowel Samsung, Apple als HTC hebben intussen een vingerafdrukscanner in een smartphone geïntegreerd. Dat biedt weliswaar iets meer beveiliging dan de 10.000 combinaties van een pincode, maar de toekomst van het biometrische wachtwoord ligt volgens specialisten bij de irisscan. De firma eyeLock ontwikkelde als eerste een betaalbare oplossing voor computers en tablets, met een ‘foutmarge’ van 1 op 2,25 biljoen.

Volgens de fabrikant is het apparaatje net zo makkelijk in het gebruik als een spiegel: gewoon even beurtelings met beide ogen in de scanner kijken, een paar tellen wachten tot het groene lampje gaat branden (ten teken van een positieve identificatie) en de computer wordt netjes ontgrendeld, zonder dat je een wachtwoord hoeft te typen. Waarom de beide ogen? Omdat eyeLock de foutmarge van één unieke iris, te weten 1 op 1,5 miljoen, nog niet klein genoeg vond. Door de 240 verificatiepunten van beide irissen te combineren wordt de kans op een vergissing gereduceerd naar 1 op 2,25 biljoen (een getal met dertien cijfers, en 315 keer de wereldbevolking). Ter vergelijking: de Touch ID-vingerafdrukscanner op de nieuwe iPhone kent een foutmarge van 1 op 50.000. Of zoals de fabrikant het zelf verwoordt: alleen DNA is meer accuraat.

Nog wetenswaardig is dat Myris zich niet om de tuin laat leiden door foto’s van ogen of – meer luguber – een uitgestoken oog. De iris moet springlevend zijn. Vandaar ook dat de scanner geen foto’s maakt, maar een korte video aan 20 frames per seconde, en dat op verschillende afstanden tot het oog. De irisscan wordt uiteraard versleuteld opgeslagen (AES 256-encryptie) en ieder gezinslid kan de Myris aan zijn eigen gebruikersaccount koppelen. Fabrikant eyeLock levert ook software mee om websites, sociale media en apps te beveiligen met een irisscan.

Alles bij de bron; deTijd