GSMA, de organisator van het Mobile World Congress (MWC), krijgt een boete van 200.000 euro voor het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie bij de editie van 2021. De Spaanse toezichthouder stelt dat de Data Protection Impact Assessment (DPIA) de Europese privacyregels heeft overtreden, omdat de gegevensbeschermingseffectbeoordeling niet goed was uitgevoerd. De GSMA kan nog bezwaar aantekenen tegen de boete.

Om bezoekers te identificeren, werd er in 2021 door de organisatie gezichtsherkenningstechnologie ingezet. De GSMA gebruikte hiervoor de software van Breez. “BREEZ gebruikt gezichtsherkenning om uw ID te controleren, uw registratie sneller te verwerken en onmiddellijk verificatie te krijgen”, zo schrijft de organisatie op haar website.

De Spaanse toezichthouder ontving een klacht van een van de deelnemers aan het evenement. Zij was niet te spreken over de inzet van gezichtsherkenningstechnologie, zo vertelt ze op LinkedIn. Ze schrijft dat medewerkers van het MWC haar verplichtte om haar paspoortgegevens te uploaden...

..GSMA laat in een reactie weten dat ze op de hoogte is van de uitspraak van de Spaanse toezichthouder en zegt dat ze contact heeft met de toezichthouder, het boetebesluit bestudeert en alle opties overweegt om hierop te reageren.

Alles bij de bron; VPNGids