Bij het zwembad waar studenten van Tilburg University met hun sportpas ook naartoe kunnen, gaat het al lang mis. In de zomer van 2007 besloot het zwembad tot het invoeren van strenge toegangscontroles. Sindsdien moeten bezoekers hun vingerafdruk laten scannen. Wie zich niet gedraagt is niet meer welkom en wordt buitengehouden.

Dat was althans de bedoeling. Vorig jaar november ging het helemaal mis. Nu wil de gemeente dat de vingerscan vervangen wordt door gezichtsherkenning. Zodat ongewenste bezoekers echt buitengehouden kunnen worden en het over is met de ellende. Maar komt de privacy van bezoekers dan niet in het gedrang, mogen al die beelden wel bewaard worden, weegt de maatregel op tegen het beoogde doel?

“Gezichtsherkenning op basis van biometrische gegevens mag alleen in uitzonderlijke gevallen,” zegt privacy- en big data-specialist Bart van der Sloot. “De veiligheidsrisico’s waarmee het zwembad te kampen heeft zijn vermoedelijk niet hetzelfde als die van een gemiddelde kernreactor,” vervolgt Van der Sloot. “Dit mag dus niet.” Gezichtsherkenning is volgens hem niet noodzakelijk, proportioneel en subsidiair. Het is een te zwaar middel voor het beoogde doel.

Er moet volgens Van der Sloot naar een lichter middel gezocht worden, en dat is niet de vingerscan die al meer dan tien jaar gebruikt wordt. “Dat mag ook niet.” Juridisch gezien is ook dat een te zwaar middel. Er hangt het zwembad een mogelijke boete van twintig miljoen euro boven het hoofd, die kan zowel voor gezichtsherkenning als voor de vingerscan uitgedeeld worden. Deze zijn nog niet uitgedeeld, maar daar kan verandering in komen. “De Autoriteit Persoonsgegevens begint nu met het uitdelen ervan.” 

Alles bij de bron; UniversOnLine