De FBI wil volgend jaar een volledige operationele gezichtsherkenningsdatabase met de foto's van 52 miljoen gezichten, waaronder die van onschuldige mensen, zo blijkt uit documenten die in handen van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF) zijn gekomen.

Volgens de EFF kan "Next Generation Identification" (NGI), een gigantische biometrische database van de FBI, straks de gegevens van een derde van de Amerikaanse bevolking bevatten. NGI gebruikt de vingerafdrukdatabase van de FBI als basis. Deze database bevat al meer dan 100 miljoen individuele gegevens.

De Next Generation Identification database is echter zo ontworpen dat het meerdere vormen van biometrische gegevens kan bevatten, zoals palmafdrukken, irisscans en gezichtsherkenning. NGI combineert al deze gegevens van een individu en koppelt die aan een naam, adresgegevens, leeftijd en andere persoonlijke eigenschappen. De database is voor meer dan 18.000 federale en lokale opsporingsdiensten in de VS toegankelijk.

De EFF maakt zich vooral zorgen over het feit dat NGI naast de afbeeldingen van criminelen ook de foto's van onschuldige burgers bevat. Volgend jaar zal de database 4,3 miljoen afbeeldingen bevatten die voor niet-criminele doeleinden zijn gemaakt. Zo worden straks de gegevens van mensen die voor een baan solliciteren waar een achtergrondcheck vereist is ook opgeslagen.

Alles bij de bron; Security