Ontwikkelaars in dienst van Facebook hebben een belangrijke verbetering gerealiseerd bij gezichtsherkenning. De computer kan nu bijna net zo goed als mensen zien of twee foto's van dezelfde persoon zijn. DeepFace, zoals het programma gedoopt is, onderkent in 97,25 procent van de gevallen of twee foto's van dezelfde persoon zijn, ook als de lichtcondities en de stand van het hoofd op de foto afwijken.
De medewerkers van Facebooks team voor kunstmatige intelligentie gebruiken voor het vergelijken van foto's een techniek waarbij neuronen gesimuleerd worden om patronen in grote datasets te herkennen. DeepFace gebruikt negen lagen gesimuleerde neuronen met 120 miljoen verbindingen. De software is vervolgens op dat systeem getraind door het te voeden met vier miljoen foto's van ongeveer 4000 verschillende personen.
Indrukwekkend, maar toch ook een beetje eng. Waar gaat die technologie immers eindigen en hoe zit het met de privacy? Enkele bedenkingen:
- Facebook zal straks een miljard gezichten kunnen herkennen. Dat wordt weer sleutelen aan die instellingen om de privacy te garanderen.
- Wat als Facebook kon zien wanneer je naar een advertentie kijkt? Het zou een verlengstuk van dit systeem kunnen zijn en sommige bedrijven voeren er al onderzoek naar.
- Je bent nu al een nummertje in de databank van Facebook, omdat je je naam en andere gegevens hebt ingevuld. Maar als profielfoto kan je evengoed je hond of kat kiezen. Door dit systeem zal je gezicht binnen de kortste keren naast je naam kunnen staan.
- En vanuit deze technologie zullen zonder twijfel nog leuke en minder leuke toepassingen ontstaan.
Alles bij de bronnen; AutomGids & NewsMonkey