Twee Belgische rechercheurs hebben een proeflicentie van de omstreden gezichtsherkenningssoftware Clearview AI gebruikt. Dat erkent minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden nadat ze dit eerder tweemaal had ontkend.

De rechercheurs waren bij een vergadering aanwezig van de slachtofferidentificatie-taskforce van Europol en kregen daarbij toegang tot 'een proeflicentie die voor een beperkte periode geldig is'.

Daarbij werd Clearview volgens Verlinden gepresenteerd door de FBI en zijn toen 'een beperkt aantal raadplegingen' met Clearview uitgevoerd. De Belgische rechercheurs leverden toen zelf foto's aan. Verlinden benadrukt dat Clearview niet structureel wordt gebruikt; voor zover bekend is dit de enige keer dat Clearview door de Belgische politie is gebruikt.

Het Belgische Controleorgaan op de politionele informatie, kortweg COC, heeft de federale politie aanvullende vragen gesteld over het gebruik van Clearview. Antwoorden hierop worden over anderhalve week verwacht. 

Ook Nederland staat op de Buzzfeed-lijsten. De Nederlandse overheid heeft inmiddels tweemaal ontkend dat de Nederlandse politie gebruikmaakt van Clearview. 

Alles bij de bron; Tweakers