De politie van de Amerikaanse stad Seattle gaat later dit jaar gezichtsherkenningssoftware inzetten, waardoor het onbekende verdachten sneller zou moeten kunnen identificeren. Het systeem maakt het mogelijk om afbeeldingen van camera's met een uitgebreide fotodatabase van gevangenen te vergelijken.

 "De software meet de afstand van punten op het gezicht, via een algoritme van individuele punten op de ogen, oren, neus en kin. Elk gezicht is uniek, net als een vingerafdruk", zegt politiewoordvoerder Mark Jamieson tegenover de Seattle Times.

Voor het gebruik van de software is speciaal beleid opgesteld, met input van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU. Deze was bang dat de gezichtsherkenningssoftware voor "sleepnet-expedities" zou worden gebruikt, zoals het identificeren van mensen in groepen, demonstraties, op livestreams of iedereen die niet van een misdrijf verdacht wordt. Het nu opgestelde beleid stelt dat de politie de software alleen mag toepassen voor het vinden van mensen die van criminele activiteiten worden verdacht.

Alles bij de bron; Security