Een blik in de camera en de politie, het ov en Google weten wie u bent.

Geen reiziger die er straks aan ontkomt: de gezichtsherkenningscamera’s in sommige Rotterdamse trams. Later deze zomer zijn ze volgens de Rotterdamse vervoerder R.E.T. klaar om hun werk te doen: het voorkomen dat de 50 Rotterdammers met een ov-verbod proberen te reizen met de tram.

Ook hangt er een camera bij de ingang van een juwelierszaak. Ziet deze dat er iemand naar binnen wil die in de database van de politie staat, dan gaan de deuren niet open.

De politie in Amsterdam heeft op haar bureaus een ‘systeem’ staan dat razendsnel kijkt of het gezicht van een verdachte lijkt op dat van een van de tienduizenden gezichten in de politie-foto-database. ‘Ook andere korpsen kijken of ze gezichtsherkenning kunnen gaan gebruiken’, zegt Ronald Hack, biometriespecialist bij Logica, het bedrijf dat het sys-teem leverde aan de Amsterdamse politie.

Het zijn niet alleen overheden en winkels die bezig zijn met gezichtsherkenning. Ook Google, Apple, Facebook en Microsoft investeren erin. Bij fotodienst Picasa van Google kun je bijvoorbeeld al gezichten ‘vinden’ aan de hand van deze techniek. En Google heeft technologie in huis om al veel verder te gaan: maak een foto van die leuke vrouw of man in de kroeg, en Google zoekt gelijkenissen op internet. Plop, daar verschijnt het Facebookprofiel. Ja, technisch kunnen we dit, zegt Google, maar nee, we doen het nog niet, want dit levert ons veel te veel privacyproblemen op.

Lees alles bij de bron; depers 

Op welingelichtekringen staat een link naar 'the Wall street Journal' met technische uitleg 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha