45PNBANNER22
Gefaciliteerd door Burgerrechtenvereniging Vrijbit

Biometrie

Mobile monitoring: BKA test geautomatiseerde biometrische gezichtsherkenning

Het Bundeskriminalamt (BKA) doet in toenemende mate een beroep op geautomatiseerde biometrische gezichtsherkenning. De politie heeft de software "Examiner" het bedrijf Cognitec uit Dresden tot haar beschikking gekregen, zo blijkt uit de reactie van de federale overheid op een verzoek van de Linkse Partij in de Bondsdag. 

De software moet "onderzoeksmethoden in de vorm van menselijke identificaties gebaseerd op geautomatiseerde foto vergelijking" opleveren.

Het BKA gebruikt al enige tijd de software FaceVACS om op criminelen te jagen of kinderporno op het internet te identificeren. De traditionele detectiemethoden daarin is gebaseerd beeld van een twee-dimensionale gezicht, wat resulteert in een groot aantal drop-outs veroorzaakt als de te identificeren persoon niet bereid is om mee te werken.

Examiner heeft nu ook een mobiele client voor smartphones of tablets op Android. Het idee is dat een officier van justitie met zijn mobiele apparaat een foto maakt van een verdachte ter plaatse en deze vergelijkt met centrale databases van Inpol. Blijkbaar gaat het in de test om een nieuwe component.

Alles bij de bron; Heise [hier de googliaanse vertaling]


 

Dit is de duivelse realiteit van gezichtsherkenning

Deze week was er nepnieuws over een verzonnen app met de naam Facezam, waarbij gezegd werd dat de app iedereen kon opsporen aan de hand van een scan van hun Facebook-foto's. Duizenden, wellicht miljoenen Facebookgebruikers trapten erin en raakten buiten zinnen van deze publiciteitsstunt van een Brits marketingbureau.

De risico's van biometrie op het gebied van privacy en beveiliging is niet altijd even duidelijk voor het grote publiek en dat is begrijpelijk. Iedereen weet dat biologische kenmerken kunnen worden gebruikt om mensen te identificeren. Technologie heeft een groot aantal nieuwe biometrische identificatiesystemen mogelijk gemaakt die vingerafdrukken, irisscans, stemherkenning en gezichtsherkenning gebruiken. 

Als je bezorgd bent over privacyschending door middel van biometrie, zouden je zorgen zeer sterk gericht moeten zijn op gezichtsherkenning. De meeste vormen van biometrische data zijn moeilijk te vangen. Zo is bijvoorbeeld expliciete toestemming nodig om vingerafdrukken af te nemen, een iris te scannen en andere biometrische data te lezen. Het is bijvoorbeeld zelfs mogelijk dat je iris nog nooit is gescand.

Gezichtsherkenning heeft die toestemming niet nodig en gaat zelfs ongemerkt. Een foto is genoeg. Je bent honderden zo niet duizenden malen gefotografeerd. En met al die beveiligingscamera's wordt je zelfs regelmatig op de foto gezet. Elk keer als je een pinautomaat gebruikt bijvoorbeeld, wordt je foto genomen en die foto wordt gecombineerd in de database van de bank met je naam en bankrekening. Foto's kunnen van afstand worden genomen zonder dat je er toestemming voor geeft of zelfs maar vanaf weet.

Maar beelden zijn publiekelijk beschikbaar voor iedereen. Sociale netwerken, openbare fotosites en andere diensten verdienen miljoenen aan de biometrische data van mensen (hun foto's) die toegankelijk zijn voor iedereen in de wereld met een internetverbinding. Foto's van gezichten zijn makkelijk te verbinden met namen. Als je iemands naam hebt, kan je vrij makkelijk hun thuisadres vinden, een lijst van familieleden, hun telefoonnummers en andere informatie.

Zo werkt het:

  1. Upload een foto van iemands gezicht op FindFace.
  2. FindFace geeft je het zoekresultaat van meerdere Twitter-accounts. Zoek het correcte account en het vertelt je de naam van die persoon.
  3. Copy en paste de naam in de site Familiy Tree Now. Dat geeft je waarschijnlijk het huisadres, familieleden, leeftijd en andere data.

Je kan nu een 100 procent positieve identificatie op iemand hebben, wat weer kan worden gebruikt om van alles over die persoon te weten te komen via het doorzoeken van overheidsbestanden, justitiebestanden en meer van dat. Natuurlijk is dit systeem niet perfect. De truc zal om diverse redenen minder dan de helft van de tijd werken. 

Een ander makkelijk voorbeeld is Google Photos. Klik maar hierop; dit is de "people view" van Google Photos. Het laat zien hoe Google automatisch gezichtsherkenning gebruikt op al je foto's, en groepsfoto's van mensen samen. Door op een gezicht te klikken kan je alle foto's zien van die persoon. Het meest verbazende aan Google Photos is dat iedereen een naam kan toevoegen aan elke fotocollectie.

Dat betekent dat iedereen die je kent die een foto van je heeft genomen en die Google Photos gebruikt die fotogalerij kan labelen met jouw naam en zo aan Googles enorme gezichtsherkenningsdatabase vertelt wie jij bent. 

Alles bij de bron; CompWorld


 

Biometrische beveiliging: het einde nabij?

Er is weinig zo onschuldig en vredelievend als het peaceteken. Maar de twee opgestoken vingers lijken hun onschuld te verliezen, want hackers kunnen hiermee biometrische beveiliging omzeilen. Hierin schuilt een groot gevaar," zegt Corey Nachreiner, Chief Technology Officer bij WatchGuard Technologies. "Het Japanse Nationale Informatica Instituut deed namelijk een opvallende ontdekking. Hackers zouden in theorie de foto’s van peacetekens kunnen gebruiken voor het repliceren van een vingerafdruk, om zo ongeoorloofd toegang te krijgen tot onder meer gevoelige data."...

...Toch is het niet de eerste keer dat biometrische beveiliging haarscheuren vertoont. Het kent een fundamenteel probleem: het is niet eenvoudig aanpasbaar, in tegenstelling tot een wachtwoord. Ligt bijvoorbeeld een vingerafdruk eenmaal op straat, dan is beveiliging op basis van die vingerafdruk voorgoed kwetsbaar. Dat geeft biometrische beveiliging een weinig duurzaam karakter. De opkomst van technieken als 3D-printing voor de replicatie van lichaamsdelen roept bij securityexperts al langer vraagtekens op.

Nachreiner: "Fraai voor de medische wetenschap, maar biometrische beveiliging vaart er uiteraard niet bij. Zo printten wetenschappers van de Michigan State University onlangs een complete hand in drie dimensies, inclusief vingerafdrukken. Daarmee willen ze de consistentie van biometrische beveiligingssystemen testen, maar de stap naar misbruik lijkt klein. De politie uit dezelfde staat is bezig met de reconstructie van een vinger, om daarmee toegang te krijgen tot de smartphone van een moordslachtoffer. Ook hiervoor geldt: als dit met de beste bedoelingen mogelijk is, dan is dat met minder frisse intenties ook het geval."

Andere vormen van biometrische beveiliging komen eveneens niet zonder gebreken. "Ook irisscanners laten zich foppen door hogeresolutiefoto’s van ogen."  Is het einde van biometrische beveiliging nabij? Moeten we massaal handschoenen aan op foto’s? "Wat mij betreft: nee, en nee. Maar is data u lief, kies dan wel voor een extra beveiligingslaag. Tweefactorauthenticatie is nooit een overbodige luxe en dat geldt zeker bij biometrische beveiliging," besluit Nachreiner.

Alles bij de bron; ManagersOnLine


 

Europol wil biometrische gegevens van het Amerikaanse leger

In de strijd tegen de IS-terroristen uit Europa, wil de Europese politiedienst Europol gegevens ontvangen van de Amerikaanse troepen in Syrië en Irak. Het gaat volgens de kranten van Funke Mediengruppe bijvoorbeeld vingerafdrukken op buitgemaakte wapens, DNA-bewijs na bomaanslagen of van islamitische strijders. Hooggeplaatste ambtenaren van de EU spreken momenteel over een relevante samenwerking met de Amerikaanse federale politie FBI.

Bron; T-Online [duitstalig]


 

Vliegveld van Parijs test gezichtsherkenningsoftware bij de douane

Groupe ADP, de eigenaar van de vliegvelden in Parijs, is begonnen met het testen van nieuwe gezichtsherkenningsoftware. De software wordt getest op het vliegveld Charles de Gaulle en is bedoeld om passagiers sneller door de douane te krijgen. Vision-Box en Morpho Detection bieden met hun nieuwe software mogelijk de uitkomst om die wachttijd te verminderen. Met de software van Vision-Box worden afbeeldingen op paspoorten gecontroleerd en vergeleken met gezichten van passagiers uit de Europese Unie.

Frankrijk is overigens niet de enige die tests doet met dergelijke systemen.Op Schiphol kun je als Europeaan al door de grenscontrole via een vergelijkbaar poortje dat je paspoort checkt. In Amerika gebruiken ze op vliegvelden en bij grenzen biometrische scanners, inclusief vingerafdrukscanners, om bij te houden wie het land verlaat en wie er in komt. Australië kondigde vorige maand aan ook geavanceerde biometrische scans te gaan testen. En KLM wil dit jaar een proef starten op Schiphol. Dit soort technologie gaat nog verder dan wat men nu in Parijs wil invoeren.

Alles bij de bron; NumRush


 

China gaat vingerafdrukken afnemen bij buitenlandse reizigers

China gaat vingerafdrukken afnemen van buitenlandse reizigers die het land binnenkomen. Alle paspoorthouders tussen de 14 en 70 jaar moeten hun vingerafdruk afgeven. Het is niet duidelijk of er ook andere biometrische gegevens worden gevraagd. De vingerafdruk wordt daarna opgeslagen.

China is niet het eerste land dat de vingerafdrukken van reizigers afneemt. De VS, Japan, Taiwan en Cambodja hebben vergelijkbare veiligheidscontroles. Het moet de veiligheid in het land vergroten, zegt het ministerie van Openbare Veiligheid.

Alles bij de bron; NOS


 

Schiphol test gezichtsherkenning bij boarden, geen paspoort nodig

Luchthaven Schiphol voert samen met de KLM een proef uit met gezichtsherkenning bij het instappen van een vliegtuig. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een apart poortje dat de passagier herkent aan het gezicht, zodat die geen paspoort of instapkaart hoeft te laten zien.

Nu moet je nog bij vrijwel elke stap op een vliegveld je boardingkaart en paspoort laten zien. Dat kost allemaal tijd en moeite. Daarom is de luchthaven gestart met een proef voor 'biometrisch boarden'.  Passagiers die vertrekken vanaf gate F6 kunnen vrijwillig meewerken. In de wachtruimte voor de gate kunnen ze zich inschrijven bij een speciale balie. Daar kunnen passagiers hun gezicht, paspoort en boardingkaart laten scannen. Die gegevens worden aan elkaar gekoppeld. De passagier kan vervolgens via een apart poortje boarden, daarbij hoeft hij alleen zijn gezicht weer te laten scannen.

Als de proef een succes wordt gaat Schiphol kijken of je bijvoorbeeld ook door de paspoortcontrole kunt met gezichtsherkenning, je bagage kunt afgeven zonder papieren te overleggen en door de security-check kunt zonder gedoe. Schiphol laat weten dat de gegevens maar op één plek worden opgeslagen en automatisch worden verwijderd als de passagier door het boardingpoortje is.

Dat is belangrijk, vindt ook Bas Filippini van de stichting Privacy First. Wat hem betreft moet het systeem altijd op basis van vrijwilligheid zijn en moeten de gegevens nooit voor langere tijd opgeslagen worden. Filippini is vooral bezorgd over wat er allemaal met zo'n biometrische foto gedaan kan worden. "Een biometrische foto is ook medisch. Je kunt ook ziektes zien." Daardoor zouden medische gegevens in handen kunnen komen van mensen of instanties die daar in principe niets mee te maken hebben.

Beveiligingsexpert Mary-Jo de Leeuw gelooft niet dat het systeem 100 procent betrouwbaar is. Gezien de 'verontrustende berichten die rondgaan' vindt zij het dan ook niet slim om dit nu te gaan doen. Wat haar betreft moet er niet getest worden met deze apparatuur op een plek 'waar je wellicht de samenleving kunt treffen'. 

Alles bij de bronnen; RTL & NHD


 

Kun je straks naar Australië zonder paspoort ?

De Australische overheid heeft het plan om inkomende reizigers te controleren met gezichtscans, irisscans en vingerafdruk-controles. Het doel is om 90 procent van al de passagiers te controleren via onbemande elektrische poortjes. Dat zou veel tijd en personeel schelen. Het personeel moet alleen nog ingrijpen bij een technisch defect of een verdachte reiziger.

Het plan is al in 2015 in gang gezet en kost bijna 100 miljoen dollar. In juli dit jaar willen ze gaan testen op Canberra Airport. Privacywaakhonden maken zich zorgen om de biometrische checks omdat er veel persoonlijke gegevens van je worden opgeslagen. Daarnaast zou de techniek nu nog niet vlekkeloos zijn en zouden sommige systemen bepaalde bevolkingsgroepen stereotyperen. Het land wil rond 2019/20 het papieren reisboekje inruilen voor biometrische technologie.

Bron; BNR