De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is tegen een wetsvoorstel waarmee het kabinet vreemdelingen wil kunnen verplichten om zich bij hun uitzetting te laten testen op besmettelijke ziektes. De AP adviseert het wetsvoorstel niet door te zetten, tenzij het kabinet het op een aantal punten verduidelijkt.

Het gaat om het voorstel 'Wet testen bij vertrek'. "Vreemdelingen met een vertrekplicht die moeten terugkeren naar hun land van herkomst, kunnen straks gedwongen worden om een test te doen voor ernstige en besmettelijke ziektes, waaronder corona", zo laat het kabinet over het voorstel weten.

Het kabinet stelt dat het tijdens de pandemie onmogelijk bleek om sommige mensen Nederland uit te zetten, omdat zij een coronatest weigerden. Wanneer het land van herkomst een negatieve testuitslag als voorwaarde stelde konden deze personen het land niet in. Via het wetsvoorstel wil het kabinet, mochten er nieuwe coronavarianten of ziektes ontstaan, en dergelijke reisvoorwaarden weer gaan gelden, het mogelijk maken om mensen te verplichten een test te ondergaan.

Alles bij de bron; Security