Italië heeft maandag het gebruik van gezichtsherkenning en "slimme brillen" verboden. Het Italiaanse bureau voor gegevensbescherming heeft twee gemeenten die met deze technologieën experimenteren een standje gegeven.

Gezichtsherkenningssystemen waarbij biometrische gegevens worden gebruikt, zijn niet toegestaan totdat een specifieke wet is aangenomen of in ieder geval tot eind volgend jaar, aldus de privacywaakhond.

Alles bij de bron; MarketScreener


 

Instagram-gebruikers die hun leeftijd willen veranderen van jonger dan 18 jaar naar ouder dan 18 jaar moeten voortaan ook in Europa hun leeftijd verifiëren. Dergelijke gebruikers kunnen hiervoor een foto van een identiteitsbewijs uploaden of een 'videoselfie' opnemen en versturen. Het verificatieproces werd al eerder in de Verenigde Staten uitgerold en is nu ook van toepassing in Europa.

De videoverificatie gebeurt in samenwerking met het bedrijf Yoti, dat op basis van ingezonden beelden inschat hoe oud een gebruiker is. Het bedrijf is volgens Meta onafhankelijk geverifieerd als een betrouwbare leverancier van leeftijdsverificatie. Onder meer de Duitse Commissie Jeugdbescherming Media maakt gebruikt van de diensten van het bedrijf. Er zou geen gezichtsherkenningssoftware gebruikt worden om de leeftijd van een inzender in te schatten en de beelden zouden direct verwijderd worden wanneer Yoti een leeftijdsschatting met Meta heeft gedeeld.

Alles bij de bron; Tweakers


 

De politie gaat voorruiten op ANPR-foto's in het geval van verkeersovertredingen voortaan automatisch blurren. Dat is vandaag bekendgemaakt. Vorig jaar werd bekend dat de politie jarenlang via de kentekencamera's langs de Nederlandse autowegen ook de gezichten van automobilisten heeft gescand.

Van de driehonderd kentekencamera's zijn er 55 die scherpere foto's maken en ook de inzittenden van een voertuig kunnen vastleggen, zo was vorig jaar nog het geval.

NRC meldde dat de politie via de ANPR-camera's zonder wettelijke basis automobilisten en bijrijders heeft gefotografeerd. Toenmalig minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid stelde dat de politie gezichten van automobilisten via ANPR-camera's wel mocht fotograferen. Voor het maken en gebruiken van de ANPR-foto’s zijn verschillende wettelijke grondslagen en bij de ene grondslag mag politie ongeblurde foto’s van automobilisten en bijrijders wel gebruiken.

"Foto’s die worden gemaakt van alle kentekens die een politiecamera passeren, mogen 28 dagen worden bewaard op basis van Artikel 126jj Sv. Voor deze opslag moet de politie voldoen aan de privacywetgeving", aldus de politie. "Om die reden mogen er geen herkenbare personen op de foto’s staan." Volgens de politie kwam het voor dat er "sporadisch" foto's werden gemaakt waarop personen herkenbaar voorkwamen. Voorheen werden de ANPR-foto's handmatig geblurd, wat een erg arbeidsintensieve klus was. Dat proces is nu geautomatiseerd.

Alles bij de bron; Security


 

Texas sleept Google-moederbedrijf Alphabet voor de rechter. De techgigant zou biometrische gegevens van miljoenen Texanen hebben verzameld zonder daarvoor toestemming te hebben gevraagd.

In de aanklacht staat dat bedrijven die in Texas actief zijn al tien jaar geen gezichten, stemmen of andere biometrische gegevens van mensen mogen verzamelen zonder dat zij daarvoor toestemming hebben gekregen.

De staat beweert dat Google dat wel heeft gedaan. "Overal in de staat zijn gewone Texanen onwetende melkkoeien geworden van Google voor winst", zo is er te lezen in de aanklacht.

Het verzamelen van de biometrische gegevens zou zijn gebeurd via verschillende producten of diensten: Google foto's, Google Assistent en Google Nest Hub Max.

Een woordvoerder van de techgigant zegt dat er door de rechtszaak "opnieuw een verkeerd beeld geschetst van de producten van Google". Het bedrijf zegt dat te zullen bewijzen in de rechtbank.

Alles bij de bron; NU


 

Eye-trackers die de oogbewegingen van mensen volgen, zodat kan worden vastgesteld waar ze naar kijken, zullen straks overal in de samenleving aanwezig zijn, wat vergaande gevolgen voor de privacy kan hebben. Dat stelt hoogleraar Halszka Jarodzka, die volgende week bij de Open Universiteit in Heerlen haar oratie over de mogelijkheden en risico’s van oogbewegingsregistratie uitspreekt.

Een aantal jaren geleden ontstond er grote ophef toen bleek dat reclameborden op NS-stations van camera's waren voorzien om het 'gedrag' van passanten te meten. Later bleken dergelijke reclameborden ook in een Zwols winkelcentrum te staan. 

De hoogleraar verwacht dat het niet lang meer zal duren of eye-trackers zullen in alledaagse apparaten als laptops en telefoons zijn ingebouwd en in reclameborden aanwezig zijn. Ook ziet ze mogelijkheden om de technologie in het onderwijs toe te passen. Het is dan ook de vraag of oogbewegingen persoonsgegevens zijn en of ze onder de AVG vallen.

Jarodzka voorziet dat het niet lang zal duren voordat via big data en algoritmes de geanonimiseerde oogbewegingen terug te voeren zijn tot een persoon. Ze stelt dan ook de vraag of oogbewegingen niet gezien moeten worden als biometrische data. Daarnaast moet er ook goed naar de privacygevolgen worden gekeken. Niet alleen is het mogelijk om vast te stellen dat een reclamebord is bekeken, maar ook of iemand naar een ander persoon kijkt.

Alles bij de bron; Security


 

Door middel van een aangepast smart lock is het mogelijk om vingerafdrukken te stelen om zo toegang tot beter beveiligde systemen en accounts te krijgen. Ook het oprapen van een op het eerste gezicht onschuldig lijkend apparaatje maakt diefstal van biometrische data mogelijk, zo blijkt uit onderzoek.uitgevoerd door  Steve Kerrison van de James Cook University uit Singapore (pdf).

In het verleden is er geregeld aandacht geweest voor het omzeilen van de vingerafdruksensor van bijvoorbeeld smartphones. Minder aandacht heeft het gebruik van dergelijke sensoren gekregen voor het stelen van vingerafdrukken. Steeds vaker beschikken goedkope IoT-apparaten, zoals smart locks, over vingerafdruksensoren.

Deze apparaten hebben minder krachtige processors, goedkopere sensoren en bieden niet dezelfde beveiliging als een smartphone. Een aanvaller zou via het minder beveiligde IoT-apparaat een vingerafdrukafbeelding kunnen stelen om daarmee toegang tot een ander apparaat of account te krijgen. Kerrison noemt dit de "droplock" aanval.

...Het lukte de onderzoeker om door middel van een debug-interface de firmware van een niet nader genoemd smart lock te overschrijven. Zo is het mogelijk om vingerafdrukken te scannen en via bluetooth naar een apparaat of aanvaller in de buurt te sturen. 

Om dergelijke aanvallen te voorkomen adviseert de onderzoeker het uitschakelen van debug-interfaces en alleen toestaan van gesigneerde firmware-updates. 

Alles bij de bron; Security


 

Een Britse supermarktketen is onder vuur komen te liggen omdat het gezichtsherkenningscamera's inzet om klanten te filmen en vergelijken met personen op een lijst die volgens het bedrijf "antisociaal gedrag" zouden vertoonden of winkeldieven zouden zijn. De Britse privacyorganisatie Big Brother Watch (BBW) heeft een klacht bij de Britse privacytoezichthouder ingediend.

Volgens BBW gaat het om "Orwelliaanse surveillance" van onschuldige klanten. De camera's worden in 35 supermarkten gebruikt.

De database van ongewenste klanten die keten bijhoudt bevat geen veroordeelde winkeldieven, maar personen van wie die supermarkt vindt dat ze antisociaal gedrag vertonen of zouden hebben gestolen.

Personen die van de supermarkt een toegangsverbod opgelegd hebben gekregen kunnen via de camera's worden herkend, aldus een woordvoerder tegenover de BBC

Alles bij de bron; Security


 

In de Tweede Kamer zijn vragen gesteld over de veiligheid van dna-gegevens in databases die door de overheid zijn aangelegd en of er genetisch materiaal van Nederlanders bewaard is gebleven bij de afname van coronatesten. Het gaat bijvoorbeeld om de Nederlandse dna-databank voor strafzaken met het dna van veroordeelden.

Aanleiding voor de Kamervragen zijn uitspraken van een Amerikaans congreslid. Die liet tijdens het Aspen Security Forum weten dat het mogelijk is om op basis van iemands dna biologische wapens te ontwikkelen waarmee de betreffende persoon kan worden aangevallen. Kamerlid Houwelingen wil nu van minister Kuipers van Volksgezondheid weten of het daadwerkelijk mogelijk is om dergelijke biowapens te ontwikkelen.

"Is het, gezien het feit dat grootschalige diefstal van data en persoonsgegevens schering en inslag is, denkbaar dat ook Nederlandse dna-gegevens bewaard door de Nederlandse Staat gevaar lopen, aangezien de Nederlandse Staat ook dna-gegevens van Nederlandse personen bewaart, bijvoorbeeld van veroordeelden? Kunt u de veiligheid van dna van Nederlanders garanderen?", vraagt het FvD-Kamerlid verder.

Kuipers moet ook duidelijk maken of er genetisch materiaal bewaard is gebleven bij de afname van coronatesten in Nederland en wat het standaardprotocol is voor het verwerken van DNA. De minister heeft drie weken om met een reactie te komen.

Bron; Security


 

Clearview AI, een bedrijf dat gezichtsherkenningstechnologie verkoopt aan opsporings- en handhavingsinstanties wereldwijd, krijgt opnieuw een miljoenenboete aan zijn broek. De Griekse privacywaakhond deelt een boete van 20 miljoen euro uit aan het Amerikaanse technologiebedrijf voor het overtreden van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Het bedrijf mag niet langer persoonsgegevens van Griekse burgers verwerken en moet reeds verzamelde gegevens vernietigen. Dat schrijft privacyorganisatie Noyb, die samen met andere privacyorganisaties een reeks aanklachten indiende tegen Clearview.

Alles bij de bron; VPN-Gids


 

Subcategorieën

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!