Net zoals Google al je getypte zoekopdrachten bewaart en analyseert om relevante advertenties voor te schotelen en zijn diensten te verbeteren, zo worden ook al je ingesproken zoekopdrachten opgeslagen op de servers van het bedrijf. In het kader van transparantie laat Google ook toe om al die audioclips te herbeluisteren én te verwijderen.

De functie is niet nieuw, maar ze wordt ook niet echt door Google geadverteerd. De reden daarvoor wordt al snel duidelijk wanneer je de pagina Spraak- en audioactiviteit eens met een bezoekje vereert. De spraak- en audioactiviteit maakt deel uit van een bredere poging van de zoekreus om zijn dataverzameling transparanter te maken. 

Die transparantie is toe te juichen, maar het is ook een grimmige herinnering aan de hoeveelheid informatie die Google over zijn gebruikers verzamelt en bewaart. In het geval van de opgenomen spraakopdrachten wordt de data onder meer gebruikt om de herkenning van jouw stem specifiek en Googles spraakherkenning in het algemeen te verbeteren.

Word je ongemakkelijk bij het zien van je spraakopdrachten, dan kan je de fragmenten individueel verwijderen of ervoor kiezen om spraak- en audioactiviteit uit te schakelen. Let wel, als je dat doet worden je spraakopdrachten nog altijd door Google opgenomen, maar dat gebeurt dan anoniem zodat ze niet aan je account kunnen worden gelinkt. Wil je dat Google helemaal geen opnames van je stem bewaart, dan zit er niets anders op dan te stoppen tegen je telefoon te praten.

Alles bij de bron; ZDNet [Thnx-2-Luc]


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha