Dat de meeste smartphones volgepropt zijn met (niet te verwijderen) toepassingen van Google heeft een reden: de zoekmachinegigant verplicht telefoonmakers om de hele familie van Google-apps, en dat zijn er nogal wat, onwrikbaar vast op het toestel te zetten ook al willen ze er maar een gebruiken. Google doet dat al vele jaren maar het kwam pas deze week aan het licht dankzij een rechtszaak tussen Samsung en Google...

...Overstappen naar een ander merk toestel is minder eenvoudig dan het lijkt. Apple bijvoorbeeld, door sommigen beschouwd als een familie en door weer anderen als een sekte, gaat eigenlijk nog een stap verder dan Google en duldt op zijn apparaten alleen door het bedrijf zelf ontwikkelde of geaccordeerde toepassingen. En die toestellen zijn, waarschijnlijk door het door Apple zorgvuldig gekoesterde hippe imago, veel te duur. Niet voor niets heeft het bedrijf tientallen miljarden dollars in de oorlogskas zitten.

De echte oplossing moet, zoals wel vaker, komen van de ‘vrije jongens’ van het internet, de ontwikkelaars van het echt gratis besturingssysteem Linux. Dat is nu nog alleen beschikbaar voor desktops, netbooks en laptops. Maar er zijn eerste signalen dat het binnenkort ook voor telefoons beschikbaar zal komen. Voor het grote publiek, dat huiverig is voor veranderingen en doorgaans de fabrikanten willoos volgt, zal dat niet veel uitmaken. Dat zit waarschijnlijk de rest van zijn leven vast aan Google en/of Apple. Een beangstigende gedachte.

Alles bij de bron; HPdeTijd


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha