Wie de gebruikersvoorwaarden goed doorspit, komt erachter dat elke Whatsappgebruiker de chatapp toestemming geeft om verstuurde inhoud te bewerken, door te verkopen en in te zetten voor bedrijfsdoeleinden. Jouw foto of conversatie kan in theorie op een billboard langs de snelweg belanden. 

 Drie maanden geleden beloofde Whatsapp-ceo Jan Koum zijn gebruikers nog heel iets anders. "Even voor de duidelijkheid", suste Koum in een blog. "We weten je naam niet, je adres en je e-mailadres ook niet. Dat is met opzet. Whatsapp heeft namelijk het beste voor met de privacy van zijn gebruikers. Ook nu Facebook ons heeft overgenomen."...

...Het bedrijf wil zich indekken, voorkomen dat consumenten naar de rechter stappen als er ergens een ongewenst Whatsappberichtje opduikt, zegt Engelfriet. "Ik kan me goed voorstellen dat een jurist denkt: we moeten niet aangeklaagd worden, dus laat ik ons maar alle rechten geven die we ooit nodig hebben."

Whatsapp kan trouwens niet eens alle inhoud van berichten zomaar doorverkopen, vult Wouter Dammers van Lawfox aan. Veel verspreide content maakt inbreuk op de auteursrechten, zegt de ict-advocaat. "Een leuk plaatje van internet plukken en gelijk doorsturen naar je vrienden. Dat is wat er gebeurd. Whatsapp weet daardoor niet van wie die plaatjes zijn en zal ze niet snel hergebruiken. Dan loopt het bedrijf risico op een auteursrechtinbreuk claim." Daarbij, zegt Dammers, verklaren de makers van de chatapp dat de afgeleverde berichten direct van de server worden gewist.

Alles bij de bron; Trouw [Thnx-2-Niek]