Wifi-tracking gebeurt als je langs een tracking-apparaat loopt in een winkel of op straat. Als je je mobiel hebt ingesteld op ‘zoeken naar wifi’, dan ontvangt dit apparaat jouw unieke mobiele netwerkcode. Zelfs als je niet met een openbaar wifi-netwerk verbonden bent. Het weet ook bij welke netwerken je in de buurt bent geweest. Tv-programma Radar legt uit hoe dat werkt.

Maar wifi-tracking is verboden als de klant daar van tevoren niet op is gewezen, gegevens langer dan 24 uur worden bewaard en persoonsgegevens niet zijn geanonimiseerd. Bovendien mag het bedrijf geen gegevens opslaan van voorbijgangers en omwonenden. Het anonimiseren van de gegevens moet gebeuren door het zogeheten labelen. Jouw unieke mobiele netwerkcode, het MAC-adres, moet bij iedere tracking-actie anoniem worden gemaakt.

Danny Mekic’, jurist en ict-deskundige, legt uit: “Om te weten wie bijvoorbeeld de omwonenden zijn, zul je bij moeten gaan houden welke telefoons iedere dag in de buurt komen. Dus om die mensen buiten je database te houden, moet je weer een aparte database hebben waarin je die mensen bijhoudt.”

De beste manier om te voorkomen dat je wordt gevolgd is door wifi en bluetooth uit te zetten voor je naar buiten gaat.

Alles bij de bron; WelIngelichteKringen