Steeds vaker worden mensen bespied door personen die ze kennen. Zo worden er stiekem trackers, zoals AirTags, in rugzakken of auto’s verstopt om te achterhalen waar iemand zich bevindt. Ook wordt er gebruik gemaakt van spionagesoftware waarmee volledige toegang tot smartphones verkregen kan worden. Mensen met kwade bedoelingen kunnen dan lezen wat voor berichtjes er verstuurd worden, naar foto’s kijken en zelfs iemands camera en microfoon aan zetten. Deze stalkerware wordt regelmatig gebruikt door mensen (vaak mannen) die op een geweldadige manier hun (ex-)partner (vaak vrouwen) in de gaten willen houden. Volgens SafetyNed is er in 97% van de gevallen van huiselijk geweld ook sprake van online geweld.
Volgens Apple zijn AirTags ontworpen om ongewenst volgen te ontmoedigen. Zo geeft de AirTag een signaal af als de eigenaar van de AirTag al een tijdje niet meer in de buurt is. Leuk bedacht, maar niet bepaald een stevige waarborg. Voor de SmartTag heeft Samsung al helemaal geen maatregelen getroffen om stalken tegen te gaan.
Wij vinden het onbegrijpelijk dat deze Big Tech bedrijven tot zo weinig maatregelen komen tegen onbedoeld gebruik van hun producten. Bovendien zorgen ze er met dit soort producten voor dat we een maatschappij krijgen waarin het wel erg eenvoudig en aantrekkelijk wordt gemaakt om elkaar te bespioneren. De gevolgen voor mensen die hierdoor geraakt worden, zijn enorm.
Hierdoor lopen mensen, voornamelijk vrouwen, ernstig gevaar. Voor vrouwen die proberen te ontsnappen aan een gewelddadige relatie, is de bescherming van hun privacy van levensbelang.
Alles bij de bron; Bits-of-Freedom