Singapore zegt dat het persoonlijke gegevens heeft verwijderd die zijn verzameld door zijn COVID-19 systemen voor het traceren van contacten, met uitzondering van informatie met betrekking tot een moordzaak, die voor onbepaalde tijd zal worden bewaard.

De stap komt een jaar nadat het land afgelopen februari plannen aankondigde om de traceringssystemen uit te schakelen, nadat de reisbeperkingen werden versoepeld toen de wereldwijde pandemie stabiliseerde. Er werden ook inspanningen geleverd om miljoenen Bluetooth wearables terug te vinden, die in het hele land werden verspreid om de nabijheid van gebruikers te detecteren en te monitoren, zodat deze apparaten konden worden opgeknapt en gerecycled voor toekomstig gebruik indien nodig.

De TraceTogether en SafeEntry systemen werken nu niet meer en alle COVID-gerelateerde persoonlijke gegevens die van de twee platforms zijn verzameld, zijn verwijderd, bevestigde de Smart Nation Group, een overheidsinstantie die valt onder het kabinet van de premier en wordt beheerd door het ministerie van Communicatie en Informatie.

De registratiegegevens van gebruikers, die werden bewaard om een snelle uitrol en registratie voor beide systemen mogelijk te maken, mocht er een nieuwe variant komen, zijn ook gewist.

In februari 2021 nam Singapore nieuwe wetgeving aan waarin de reikwijdte van de toegang van de lokale politie tot COVID-19 gegevens voor het traceren van contacten werd vastgelegd. Dit kwam enkele weken nadat bekend werd dat de politie toegang had tot de TraceTogether-gegevens voor het traceren van contacten voor strafrechtelijk onderzoek, wat in tegenspraak was met eerdere beweringen dat deze informatie alleen zou worden gebruikt als de persoon positief testte op het coronavirus.

De backend-infrastructuren voor de TraceTogether- en SafeEntry-systemen zijn ook ontmanteld en de websites aan de voorkant zijn gesloten. Daarnaast zijn de mobiele apps voor TraceTogether en SafeEntry Business verwijderd uit de officiële app stores.

De TraceTogether app gegevens werden vastgelegd, versleuteld en 21 dagen lang lokaal opgeslagen op de telefoon van de gebruiker en, indien nodig voor het opsporen van contacten, geüpload naar het Ministerie van Volksgezondheid voor controle.

SafeEntry werd gebruikt als een digitaal inchecksysteem dat gegevens verzamelde om het traceren van contacten te vergemakkelijken van personen en de locaties die ze bezochten toen ze positief testten op COVID. Bij de in- en uitgang van locaties, zoals supermarkten en winkelcentra, werden QR-codes weergegeven die bezoekers moesten scannen om vervolgens hun naam, nationale identificatienummer en mobiele nummer in te voeren.

Op het hoogtepunt werd TraceTogether door meer dan 90% van de lokale bevolking gebruikt.

Bron; ZDNet [Vertaald met DeepL.com]