De Singaporese politie mag data die via de corona-app TraceTogether is verkregen voor strafrechtelijke onderzoeken gebruiken, zo heeft de Singaporese minister van Binnenlandse Zaken Desmond Tan laten weten. Op de website van TraceTogether wordt gemeld dat gegevens van de corona-app alleen voor contactonderzoek worden gebruikt wanneer iemand met corona besmet blijkt te zijn.

"De Singaporese politie is bevoegd om voor strafrechtelijk onderzoek alle data op vragen, waaronder TraceTogether-data", aldus Tan, die reageerde op vragen van parlementslid Christopher de Souza. Het parlementslid wilde weten of politie TraceTogether-data voor strafrechtelijke onderzoeken gaat gebruiken en hoe dit juridisch is geregeld (pdf). Iets dat inderdaad het geval is. Als voorbeeld noemde de minister getuigen die van TraceTogether gebruikmaken en van wie de data kan worden gebruikt. Tan voegde toe dat politie dit niet zal doen bij personen die van een misdrijf worden verdacht of worden onderzocht.

Een ander parlementslid merkte op dat dit in strijd met de privacyvoorwaarden van de app is en dit het gebruik van TraceTogether kan ondermijnen. Meer dan 4,2 miljoen mensen in Singapore maken gebruik van de TraceTogether-app of token, wat neerkomt op 78 procent van de inwoners.

Alles bij de bron; Security

Aanvulling;

...Bijna 80 procent van de inwoners gebruiken de app. Het ‘vrijwillige’ gebruik van de app nam toe nadat bekend werd dat je met de app toegang krijgt tot alles van supermarkten tot werkplekken. TraceTogether heeft inmiddels op de site ook de voorwaarden aangepast.

Bill Marczak, een expert op het gebied van mobiele surveillance, waarschuwde vorig jaar maart bij het CPJ al over de implicaties van dergelijke technologie als regeringen hun capaciteit opvoeren om burgers in tijden van crisis te volgen, vooral ook voor journalisten. Hij gaf aan dat dergelijke surveillancebevoegdheden en het ontstaan van zulke technologieën tijdens crisissituaties moeilijk terug te draaien zijn en dat het kan worden gebruikt tegen journalisten die soms al in kwetsbare posities zitten, bijvoorbeeld in landen met autoritaire regimes.

Alles bij de bron; VillaMedia