Na tests op vluchtelingen, gevangenen en soldaten, is het massaal de beurt aan de beroepsbevolking om door de baas aan geavanceerde surveillancetechnologie te worden onderworpen...

Sinds jaar en dag wordt technologie ingezet om werknemers te beheersen. Maar naarmate technologie kleiner en krachtiger wordt, wordt haar inzet onopvallender en indringender. Iedere werknemer voelt soms wel dat de baas meekijkt, maar vrijwel niemand weet precies welke geraffineerde data-analyses en andere spionagetechnieken werkgevers kunnen loslaten op hun beroepsbevolking.

Bij gebrek aan strenge privacywetgeving, loopt de inzet van zulke technologie in de Verenigde Staten altijd voorop. Europa volgt een paar jaren later. Bedenk in ieder geval dat, voordat de tools hun intrede doen op de werkvloer, surveillancetechnologie eerst wordt losgelaten op gemarginaliseerde burgers. Gevangenen, vluchtelingen en soldaten vormen zo het testvee voor de westerse werknemer en gemiddelde FD-lezer.

Privacytoezichthouders krijgen maar nauwelijks vat op het onderwerp. Hier en daar heeft de Autoriteit Persoonsgegevens organisaties vermanend toegesproken, zoals assessment-platform BrainCompass die onrechtmatig gevoelige gegevens verwerkte van kandidaten en energiebedrijf Uniper die draconische alcohol- en drugstesten, en zelfs drugshonden, losliet op werknemers. Maar van echte handhaving en boetes op dit specifieke thema – en overigens ook op andere onderwerpen – is vooralsnog weinig terecht gekomen.

Los van die juridische houdbaarheid, doemt de vraag op welk probleem je nu oplost met systematische spionage. Bij surveillance worden de voordelen systematisch overschat, en de nadelen onderschat. Ook in de opsporing denken politiek en politie altijd dat meer data helpt, maar blijkt keer op keer geen correlatie te bestaan tussen massale spionage van alle mensen en verbetering van criminaliteitscijfers. Op het werk ligt een gebrekkige motivatie of slechte match tussen functie en persoon niet aan te weinig surveillance, maar legt dat wel de bom onder privacy, autonomie en vrijheid op de werkvloer. Gezellig. Een prettige werkomgeving los je eerder op met een kop koffie, dan met dwang en controle.

Alles bij de bron; FD [inloggen noodzakelijk]