Snackers, opgelet. De bekende snackbarketen FEBO heeft al sinds mei 2014 kastjes in hun filialen staan die bijhouden hoeveel mensen er langslopen, hoeveel mensen er naar binnen lopen en welke mensen dat zijn. Ergo: je snackgedrag wordt illegaal getrackt.

Naast de welbekende wereld van online tracking, bestaat er sinds een poos een hele industrie rond het tracken van gedrag van mensen in het echte leven. Dankzij onze smartphone, die als een wanhopige dertiger constant op zoek is naar verbindingen, kunnen bedrijven nu via wifi en/of Bluetooth binnen een straal van tientallen meters bepalen waar een telefoon is, welke kant deze opgaat en hoe snel deze beweegt.

De techniek heet wifi-tracking en wordt op steeds meer plekken ingezet om het gedrag van consumenten in het echte leven bij te houden. Zo toonde een onderzoek van RTL Z afgelopen juni aan dat er in meer dan dertig gemeenten – waaronder Amsterdam, Rotterdam en Utrecht – systemen in gebruik zijn die bijhouden waar mensen lopen en hoeveel mensen dat zijn. Sommige van deze trackingbedrijven, zoals Citytraffic, bieden een opt-out aan waar je je mac-adres kan invullen om niet getrackt te worden. Bij Bluetrace is dit echter niet het geval. Wat je wel kan doen? Je kan bijvoorbeeld je wifi en Bluetooth uitzetten, gebruik maken van een app als Pry-fi.

Alles bij de bron; MotherBoard [Thnx-2-Luc]